Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Priebeh empirického bádania

Priebeh empirického bádania
Súvislosť objavu – situácia, kedy si vedec uvedomí problém, ktorý je hodný výskumu.
Teória – zadanie soc. problému môže vyplynúť z doterajších výsledkov
Soc. problém – keď je v teórii vec vysvetlená, ale v praxi môže vyplynúť problém napr. zo zadania spoločnosti. Soc. problém môže vychádzať z teórie – teoretický výskum, alebo z praxe – aplikovaný výskum.
Zdôvodnenie objavu – celok výskumu, ktorý má potvrdiť, alebo vyvrátiť s-gickú ideu. S-lóg sa musí obrátiť na s-gickú teóriu, tiež si všíma existujúce výskumy (či problém už nebol riešený). S-lóg má povinnosť oboznámiť sa s výskumami, ktoré existujú k danému problému a konzultovať interdisciplinárne, resp. s odborníkmi z praxe.
Hypotézy – s-lóg má formulovať hypotézy – hypotéza je konštatovanie, ktoré určuje vzťah medzi závislou a nezávislou premennou.
Závislá premenná je jav, alebo stav, ktorej zmeny nás zaujímajú (dlhodobá nezamestnanosť)
Nezávislá premenná – možné faktory, ktoré tieto zmeny vyvolávajú, alebo ovplyvňujú (vzdelanie, vek, pohlavie, zdravotný stav atď).
Jav (ZP) závisí od príčin (NP)
Tie isté faktory môžu v tom istom výskume existovať raz ako ZP a raz ako NP.
Definícia pojmov - V serióznom s-gickom výskume majú byť hypotézy formulované dopredu a nie post factum. Všetky pojmy v hypotéze musia byť definované.
Izolovanie relevantných premenných - RP – to sú faktory, ktoré s-lóg bude sledovať. Izolovanie relevantných premenných – tzn. ukázať, keď chcem vysvetliť jav presne vysvetlím, čo budem skúmať

Žádné komentáře:

Okomentovat