Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociológia

Sociológia
Veda o spoločnosti, spoločenských javoch, štruktúrach a procesoch a ich vzájomných vzťahoch.
Pojem zaviedol A. Comte. Sociológia nemá jednotnú definíciu týkajúcu sa jej predmetu a metódy. Súvisí to s pomerne neskorým formovaním tejto vedy. Napriek tomu sociológia disponuje špecifickým prístupom ku skutočnosti, a to tak na teoretickej ako aj na empirickej úrovni. To jej umožňuje fungovanie v interdisciplinárnych vzťahoch, napr. dodržiavanie sebe vlastnej optiky pri skúmaní predmetu, ktorým sa môže zaoberať aj iná spoločenská veda (právna veda, etnografia, história...). K špecifickosti sociológie patrí aj štruktúra jej výskumu, ktorý sa pohybuje vo vzájomných väzbách medzi všeobecnou sociologickou teóriou spoločnosti, teóriami stredného dosahu (resp. špeciálnymi sociologickými teóriami parciálnych problémov alebo oblastí spoločenského života - napr. sociológia kultúry, sociológia náboženstva, sociológia športu, sociológia práce, sociológia reklami a i.) a empirickými faktami o spoločnosti (ktoré získavame konkrétnym empirickým výskumom).
Každý dôležitý spoločenský jav sa môže stať predmetom záujmu sociológie. Sociológia sa musí vymedzovať hlavne vo vzťahu k blízkym vedeckým odborom: sociálnej filozofii, dejinám, psychológii, ekonómii, právnej vede, politickej vede, kultúrnej antorpológii. Pre jej vymedzovanie je príznačné, že sa zdôrazňuje skúsenostný (empirický) charakter jej poznania a na ňom založená vedecká objektívnosť.
V súčasnosti sociológia disponuje sústavou termínov, ktoré pomáhajú opísať, pochopiť a vysvetliť spoločenské javy. Keďže túto vedu dnes tvorí mnoho smerov a často aj značne odlišných koncepcií, aj pri opise a interpretácii spoločnosti stretávame terminologické rozdiely.

Žádné komentáře:

Okomentovat