Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálna štruktúra

Sociálna štruktúra
usporiadanie relatívne stálych sociálnych prvkov sociálneho systému, ktoré charakterizujú povahu celého systému, prípadne vytvárajú podmienky pre kontrolu sociálnej zmeny, resp. udržania spoločenského poriadku. Pojem štruktúra umožňuje odlíšiť relatívne stabilné znaky od relatívne premenlivých a vo všeobecnosti sa používa v zmysle usporiadania, organizácie častí istého celku. Pre sociológiu je to kľúčový pojem, pretože umožňuje zachytiť stabilný prvok v historických premenách sociálnej reality. Je potrebné odlíšiť termíny sociálny systém a sociálna štruktúra: sociálne systémy majú určitú sociálnu štruktúru, ktorá sa môže teoreticky vypreparovať, pričom sa ale nevyčerpá popis systému ako celku. Sociálnu štruktúru môžme chápať ako systém sociálnych vzťahov. Predstavuje charakteristické vlastnosti určitého systému, ktoré vytvárajú jeho vlastnú identitu a umožňujú ju odlíšiť od iných systémov. V sociológii sa dávno vedie spor o charaktere sociálnej štruktúry aj v tom zmysle, či ide o objektívny fakt, alebo o teoretický konštrukt v hlave mysliteľov. Bez toho, aby sme sa museli prikloniť k prvému (Durkheim) alebo k druhému (Weber) názoru, užitočnosť pojmu sociálna štruktúra je už v tom, že predstavuje protiklad neusporiadanosti, zmätku, chaosu. Schopnosť teoreticky identifikovať sociálnu štruktúru v spoločnosti patrí k očakávaným výkonom sociológa. Tento môže použiť pojem sociálna štruktúra v 3 súvislostiach:
1. Pre konkretizovanie spôsobob, ktorými spoločnosť ovplyvňuje konanie svojich členov. Aby sme mohli vyjadriť charakter tohto spoločenského tlaku na jednotlivca, musíme určiť jeho miesto v spoločenskej štruktúre, lokalizovať jeho spoločenské postavenie.
2. Pojem sociálna štruktúra umožňuje sociológovi uskutočniť poznávaciu analýzu spoločností podobného historického a kultúrneho typu. Pri tomto porovnaní mu poslúži aj ďalší štruktúrny pojem, a to sociálna stratifikácia.
3. Pojem sociálna štruktúra umožňuje sledovať aj vývoj tej istej spoločnosti v čase. Zistenie hlavných štruktúrnych prvkov v danej spoločnosti umožňuje rozpoznať aj predpoklady jej možnej zmeny.

Žádné komentáře:

Okomentovat