Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SOCIÁLNE ROLY A IDENTITA INDIVÍDUA

11. SOCIÁLNE ROLY A IDENTITA INDIVÍDUA
Sociálna rola a sociálny status – základný vzťah – sociálna rola je sociálne správanie, ktoré sa očakáva od nositeľa sociálneho statusu.
V sociológii sa pojem sociálna rola používa ako metafora „Spoločnosť je scéna, na ktorej jedinci hrajú svoje roly tak, ako v divadle“. Je odvodená od kultúry ako textu, ktorý dáva návod, podľa ktorého konáme. Človek získava sociálne roly v procese socializácie, t.j. výchovou sa mu sprostredkúvajú roly ako kultúrne vzory. S prehlbujúcou sa sociálnou diferenciáciou spoločnosti človek vykonáva širokú škálu činností, ktoré sa viažu na niekoľko sociálnych rolí. Tieto roly robia istú konfiguráciu roly, ktorá sa viaže na konkrétneho sociálneho aktéra. Sociálna rola má opretie v inštitúcii, resp. ona sama je inštitúciou. Výkon roly v diferencovanej spoločnosti nesie so sebou aj konflikty:
- interrolový konflikt – vzniká ak sa nedajú realizovať naraz dve roly (napr. dobrá matka nemôže byť letuška )
- intrarolový konflikt – keď sme nútení vykonávať nejakú rolu, ktorá vyvoláva vnútorný konflikt (napr. keď učiteľ učí svojho syna)
Tieto konflikty vyvolávajú pozičný stres (ak človek má nejaké postoje v podmienkach, ktoré to neumožňujú) a vzniká neistota (keď vykonávame viac spoločenských rolí a nevieme, na ktorú sa apeluje). Ak sa človek nevyzná sám v sebe, nie je schopný prevziať určité role, znamená to chýbajúcu identitu, ktorá vedie ku konfúzii rolí. Vyrovnávanie sa s pozičným stresom môže prebiehať dvoma spôsobmi:
1. únik – vonkajší/vnútorný
2. manipulácia podvod/zakrývanie (v spoločenskom prostredí)
Človek vykonáva sociálnu rolu ako istý vzor a zároveň ju interpretuje (vkladá sa individuálne do roly ale diferencovaným spôsobom – do každej roly ináč. To je možné len s odstupom od roly). Odstup od roly znamená schopnosť človeka udržiavať slobodný odstup od kultúrneho vzoru. Sociologická teória rolí nám umožňuje pohľad na človeka vyplývajúci s jeho existencie v spoločnosti. Človek hrá dramatické role v spoločnosti, je maskou, ktorú musí nosiť. Osoba je teda repertoár rolí, z ktorých každá je ináč nadaná, pričom význam osoby môže byť závislý od počtu rolí, ktoré hrá. Každá sociálna štruktúra si vyberá osoby, ktoré potrebuje k fungovaniu, ostatné vylúči. Ak také nie sú, tak sa produkujú podľa špecifických vlastností. Takto spoločnosť vytvára mechanizmus socializácie a materiál, ktorý potrebuje pre svoj chod.

Žádné komentáře:

Okomentovat