Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ŠTRUKTÚRA SPOLOČNOSTI

5. ŠTRUKTÚRA SPOLOČNOSTI

5. 1. Demografická štruktúra spoločnosti
Sociologocká demografická štruktúra študuje predovšetkým spoločenské aspekty vývoja a zmien populácie, ale tie sú vždy spojené s prírodnou stránkou reprodukcie. Demografickými udalosťami sú narodenie, úmrtie, ale aj sobáš, rozvod, ovdovenie, nemoc, potratovosť atď. Demografia hľadá na jednej strane všeobecné pravidelnosti a zákonitosti demografickej reprodukcie, na druhej strane aj špecifické prejavy konkrétnych populácií. Na základe použitia niektorej demografickej udalosti, ktorá sa javí ako absolútny príznak, je možné rekonštruovať demografickú štruktúru spoločnosti. Demografická štruktúra tej-ktorej spoločnosti je základnou súčasťou jej sociálnej štruktúry. Konkrétne sa pod pojmom demografická štruktúra rozumie podiel, proporcionalita mužov a žien a jednotlivých, rôznym spôsobom vymedzených skupín v danej populácii. V sociológii sa demografická štruktúra bežne popisuje pomocou všetkých znakov, ktoré sa nejakým spôsobom vzťahujú k reprodukcii obyvateľstva.

5. 2. Štruktúrne roviny spoločnosti

Podľa Marxa má rozhodujúcu úlohu v živote spoločnosti materiálna základňa (tvorí ju samotný proces výroby a vzťahy ľudí, ktorí do tohoto procesu vstupujú). Do materiálnej základne patrí aj ľudský kapitál. Materiálna základňa je nadstavbou ideológie, teórie, noriem. Materiálny život zohráva determinujúcu úlohu v spoločnosti (infra → super).
Podľa Webera rozhodujúcu úlohu v živote spoločnosti zohrávajú idey a hodnoty. Isté idey, ktoré sa nasledujú, môžu ovplyvniť formovanie materiálneho života spoločnosti.
(super → infra).

Infraštruktúra
Materiálna základňa – súhrn materiálnych podmienok spoločnosti, ktoré slúžia na biologickú reprodukciu aj produkciu prostriedkov pre zabezpečenie potrieb každodenného života ľudí (pôda, kapitál, doprava, prostriedky na zabezpečenie vzdelania, ekonomické podmienky, ale aj ľudský kapitál) – sú to materiálne faktory (podľa Marxa najdôležitejšie).

Žádné komentáře:

Okomentovat