Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Registrácia pozorovaného správania pomocou prístrojov

2. Registrácia pozorovaného správania pomocou prístrojov
Obrazová stránka správania sa zaznamenáva predovšetkým pomocou nemého filmu. Nafilmované správanie sa môže opakovane analyzovať. Filmový záznam má radu predností:
1. umožňuje ľubovoľne časté opakovanie pozorovania javu
2. pozorovateľ má možnosť kontrolovať výsledky každého predchádzajúceho pozorovania pomocou výsledkov každého nasledujúceho pozorovania
3. umožňuje pozorovať aj to, čo sa pri pozorovaní skutočného správania vymyká možnostiam vnímania pozorovateľa a) príliš rýchlo prebiehajúce javy, b) príliš pomaly prebiehajúce javy – podprahové, c) veľmi malé, nepostrehnuteľné, detaily (zväčšením), d) veľmi zdôraznené detaily (zmenšením)
4. umožňuje porovnávanie rôznych záznamov správania, ktoré sa môžu premietať v bezprostrednej následnosti alebo naraz dvoma premietačkami.
Zvuková stránka správania – ľudský hlas a jeho verbálne aj neverbálne komponenty sa registruje predovšetkým pomocou magnetofónu.
Optimálna je kombinácia registrácie obrazovej aj zvukovej stránky správania.
Ako najvýhodnejší sa javí videozáznam pomocou videokamery, kde je obraz a zvuk zaznamenaný na jednej páske a je možné pozorovať správanie v ľubovoľnom prostredí.
Vplyv pozorovateľa na pozorované správanie – prítomnosť pozorovateľa môže viesť k menšej alebo väčšej modifikácii správania pozorovanej osoby. Môžeme predpokladať, že prítomnosť pozorovateľa vyvolá v pozorovanej osobe dojem, že by sa mohla stať objektom sociálnej regulácie alebo iných nežiadúcich sociálnych zásahov. Rušivé účinky pozorovateľa na správanie pozorovanej osoby vyvoláva niekoľko činiteľov:
1. skutočnosť, do akej miery sa pozorovateľ javí v danom situačnom kontexte ako nápadná osoba (napr. muž ako pozorovateľ v materskej škole je oveľa nápadnejší ako žena)
2. osobné charakteristiky pozorovanej osoby, hlavne vek. Menšie deti pozorovanie menej vyrušuje.
3. to, akým spôsobom je pozorovanie zdôvodnené pozorovaným osobám

Žádné komentáře:

Okomentovat