Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zigmund Freud

Zigmund Freud
Freud a jeho nasledovníci priamo rozvíjali teórie, ktoré patria k sociológií alebo sociálnej psychológií: teóriu socializácie indivídua, štruktúru rodiny a dynamiku vzťahov medzi jej členmi, teóriu psychickej väzby medzi členmi spoločenských skupín., teóriu genézy spoločnosti.., teórie vysvetľujúce psychické mechanizmy tvorenia kultúry a jej podstatu
Freudova teória prešla tromi štádiami, v ktorých Freud menil a znova formuloval jej základné pojmy. V prvom a druhom období Freud zdôrazňoval odlišnosť dvoch sfér psychiky osobnosti, vedomej a nevedomej, a no tomto rozlišovaní sa zakladali ďalšie koncepcie psychických procesov. Neskôr buduje novú teóriu štruktúry osobnosti, pričom na označenie kvality obsahu psychiky zachováva pojmy vedomý, nevedomý a predvedomý.
Teória motivácie- Považuje sa za jeden z najvýznamnejších momentov teórie psychoanalýzy. V prvej fáze rozvíjania teórie psychoanalýzy Feud vychádzal z toho, že základom každej ľudskej činnosti je všemocné libido, sexuálny pud alebo sexuálnu inštinkt, ktorý hľadá ukojenie v rozličných podobách, ak ho nenachádza a je zatlačený do nevedomia, dáva o sebe vedieť v podobe komplexov, vedie k neurózam, slovom dezintegruje, rozkladá osobnosť. V neskoršom období Freud dospel k novej formulácií teórie inštiktov.

Teória inštinktov nemôže úplne vysvetliť psychické javy a prejavy konania ľudí. Ďalšia dôležitá teória psychoanalýzy je teória emocionálnych javov, predovšetkým teória strachu. Freud rozoznáva stavy: lásku, hnev a strach tri základné citové .
Freud sa v niektorých svojich prácach zaoberal aj otázkou počiatkov spoločenského života .

Žádné komentáře:

Okomentovat