Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Postindustriálna spoločnosť

Postindustriálna spoločnosť
Termín zaviedol americký sociológ D. Bell na označenie vysokého stupňa industriálnej spoločnosti, Tento stupeň sa konštatuje tam, kde industriálna spoločnosť vytvorila a vyvolala problémy, ktoré už vlastnými silami nedokáže riešiť. Prevláda tu sektor služieb, t.j. viac ako polovica zamestnaných ľudí pracuje v službách (t.j. v oblasti distribúcie a nie produkcie). Sú tu výrazné zmeny v atmosfére a životnom štýle spoločnosti. Dochádza k zmenám sociálnych hodnôt a cieľov, k zmene pomeru pracovnej doby a voľného času. Dôraz sa kladie na kvalitu života.
Postmoderná spoločnosť
Spoločnosť sklamaná z modernizmu. Odmieta ideu pokroku bez naplánovateľnej budúcnosti, bez hodnotového systému, ohrozovaná ekologickými katastrofami. Je to výraz sebareflexie v stave krízy.
Informačná spoločnosť
Jeden zo špecifických pojmov postindustriálnej spoločnosti. Dôraz sa kladie na vzrastajúci význam úlohy poznatkov, informácií (hlavne vedeckých). Mení sa interpretácia významy a dopadu nových informačných technológií (CD-nosičov, reprodukčných techník, internetu atď.) na sociálny život. Všetky zmeny sú spájané s uplatňovaním informačných technológií (predovšetkým umelej inteligencie), ktoré umožňujú prekonávanie časových a priestorových obmedzení, vlastných nie len tradičnej, ale ešte aj modernej spoločnosti.
Spoločnosť rizika
Pojem zaviedol Ulrich Beck. Je to nová fáza industriálnej spoločnosti, v ktorej sa rozsah nebezpečných následkov industrializácie dostáva do ostrého rozporu s malým rozsahom inštitucionálnych opatrení proti rizikám, pretože atómové, ekologické, genetické a chemické nebezpečenstvá už nie sú ani časovo, ani priestorovo, ani sociálne ohraničiteľné. Beck zdôraznil, že inštitúcie na jednej strane garantujú bezpečnosť, na druhej strane však legalizujú praktiky, ktoré skryto alebo otvorene podporujú katastrofálnu situáciu. Riziká sú tu bagatelizované alebo zovšeobecňované, pričom v skutočnosti idú na úkor jednotlivcov, budúcich generácií a predovšetkým budúceho stavu prírody. Modernizácia a technologický pokrok sa najvýraznejšie prejavuje v ekologickej kríze. Okrem ekologických kríz a katastrof je reálnym rizikom aj stres, v ktorom sa permanentne nachádza stále väčší počet ľudí.

Žádné komentáře:

Okomentovat