Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metódy sociologického výskumu

Metódy sociologického výskumu

POZOROVAIE
je vedecká metóda, ktorá je priamym poznávaním určitého javu na základe vnímania tohto javu samého, alebo na základe vnímania jeho prístrojovej registrácie. Pozorovanie je zámerne riadené plánom odvodeným z cieľov výskumu, ktorého je pozorovanie súčasťou. Výsledky pozorovania (t.j. získané informácie o pozorovanom jave) sú kontrolované a sú spravidla registrované a tým uchovávané pre ďalšie spracovanie. Pozorovanie môže byť spojené s určitými zásahmi do pozorovaného javu, ktoré umožňujú jeho lepšie pozorovanie. Pozorovanie je poznávacia činnosť, v ktorej môžeme rozlíšiť tieto aspekty:
a) Pozorovateľ, či subjekt pozorovania – t.j. ten kto vykonáva pozorovanie. Pozorovateľom môže byť jedinec (individuálne pozorovanie) alebo skupina jedincov (skuponové, či tímové pozorovanie). Ak je subjektom pozorovania skupina, pozorovanie má charakter kooperatívnej skupinovej činnosti, v ktorej môžu jednotliví pozorovatelia participovať buď rovnakým alebo odlišným, pritom však vzájomne koordinovaným spôsobom (napr. dvaja alebo viacerí pozorovatelia pozorujú určitý jav súčasne a každý si všíma iný aspekt javu, alebo niekoľko pozorovateľov pozoruje určitý dlhšie trvajúci jav následne v určitom poradí)
b) Objekt pozorovania – t.j. určitý pozorovaný jav.
c) Výsledok pozorovania – t.j. určité informácie, ktoré subjekt pozorovania získava v priebehu pozorovania o objekte pozorovania, a ktoré sú obvykle určitým spôsobom registrované a tým fixované
d) Prostriedok pozorovania – t.j. určitý súbor kognitívnych, predovšetkým percepčných operácií, a tiež súbor rôznych pomocných technických prostriedkov pozorovania, (napr. ďalekohľad, mikrofón spojený so zosilovačom zvuku ap.) a rôzne technické prostriedky registrácie objektov pozorovania (napr. kamera, magnetofon ap)

Žádné komentáře:

Okomentovat