Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SKUPINOVÁ STAVBA SPOLOČNOSTI

9. SKUPINOVÁ STAVBA SPOLOČNOSTI

9.1. Sociálna interakcia a sociálne vzťahy
Interakcia – ľudia sú vo vzájomnom kontakte a vzájomne na seba pôsobia. Môže byť priama (bezprostredná) alebo nepriama.
Pre vznik skutočných skupín je potrebná bezprostredná interakcia, ktorá prebieha „tvárou v tvár“. Ľudská interakcia je tiež prenos informácií – teda komunikácia, je to symbolická interakcia – prebieha prostredníctvom znakov. Dôsledok interakcie môže byť spoločná činnosť. Interakcia je aj nevyhnutný predpoklad, podmienka výkonu činnosti. Opakovaná, pravidelná, stabilizovaná interakcia a komunikácia ale aj spoločná činnosť vedú k vzniku spoločenských vzťahov medzi indivíduami.

9.2. Sociálna skupina a typy sociálnych skupín
Sociálna skupina – v širšom význame – akékoľvek zoskupenie ľudí, v ktorom reálne alebo potenciálne prebieha sociálna interakcia.
Základné znaky sociálnej skupiny: priama interakcia, komunikácia, prítomnosť stabilného sociálneho vzťahu, spoločná činnosť (ktorá stabilizuje skupinu), spoločný cieľ (nemusí byť pragmatický, ľudia sa združujú aj ako priatelia), diferenciácia rolí a pozícií, prítomnosť hodnotovo-normatívneho systému, prítomnosť systému sankcií, resp. sociálnej kontroly, vedomie príslušnosti k skupine (cit „my“), vedomie odlišnosti od iných skupín. (Výber kritérií podľa Petruska).
Proces socializácie prebieha v určitom skupinovom prostredí, pričom rodina je najvýznamnejšia zo skupín, ktoré pretvárajú človeka na sociálnu bytosť a ktoré formujú jeho osobnosť.

Žádné komentáře:

Okomentovat