Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociologická teória - Charles Horton Cooley

Sociologická teória

Charles Horton Cooley
Svoje hlavné myšlienky vysvetlil v troch dielach: Human nature and Social Order (1902), Social Organization (1909) , Social Process (1918). Okrem toho k jeho významným dielam patrí súbor rozpráv Sociologica Theory and Social Research.
Predmetom tejto knihy, hovorí Cooley o prvej z nich, je spoločnosť a jednotlivec. Cooley uvažuje o javoch ako je sugescia a výber, spoločenskosť a osobné idey, sympatia, spoločenská osobnosť človeka, nepriateľstvo , vodcovstvo, sloboda a pod. Cooley uviedol v tejto knihe slávny pojem odzrkadlenej osobnosti, ktorú si každý človek vytvára podľa toho, ako a sám vidí v mienkach iných ľudí o sebe.
Cooley sa ďalej zaoberá štruktúrou spoločnosti. Pod štruktúrou si predstavuje určitý poriadok spoločenského života, panujúci vo vzájomných pôsobeniach ľudí. Základnú úlohu v nastoľovaní tohto poriadku majú „prvotné skupiny. Majú veľmi dôležitú úlohu. V nich sa totiž formujú základné znaky ľudskej povahy.
Cooley sa snaží definovať aj pojem kasty a spoločenskej triedy. Kasty vznikajú a udržujú sa vplyvom dedičnosti, ale triedy vznikajú ako dôsledok súťaženia a konkurencie.
Cooley chápe inštitúcie ako organizované postoje kolektívnej psychiky a ich vplyv jednotlivcov- podľa neho- je vtom , že sú prejavom postojov, zvykov a spôsobov konania spoločných celej skupine. Analyzuje aj javy spoločenskej dezorganizácie, rozkladu spoločenského poriadku. kolektívnej vôle a pod.
Ďalej tvrdí, že spoločnosť je komplex procesov. Je to široká väzba vzájomne pospájaných činností, diferencovaných na nespočetné systémy .Vývin spoločnosti vyplýva z ľudskej tvorivosti , ktorá vyrastá z nadmernej biologickej energie v jednotlivcoch a prejavuje a vznikom a rozvojom nových spoločenských foriem, ideí a inštitúcií.
Americkí historici sociológie nazývajú Cooleya priekopníkom psychológie. Prvý analyzoval vplyv spoločnosti na utvárajúce sa vlastnosti jednotlivca a položil základy sociologickej teórie osobnosti. Jeho systém je krajne psychologistický. Spoločnosť a jeho vývinové sily sú podľa neho v podstate psychické. Jeho najdôležitejšie myšlienky možno zhrnúť do dvoch téz: 1.poriadok spoločenského života vzniká a udržuje sa v dôsledku organického spájania sa a skĺbenia spoločenských procesov. 2.osobnosť jednotlivca je výsledkom vplyvu skupín, v ktorých človek pôsobí.

Žádné komentáře:

Okomentovat