Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vo všetkých úvahách o hodnotení v s-gii je nutné rozlišovať

Vo všetkých úvahách o hodnotení v s-gii je nutné rozlišovať:
1. hodnotenie, ktoré je legitímnym (oprávneným, zákonným) predmetom s-gického štúdia, t.j. hodnotové systémy supín, vrstiev a tried, hodnotiace procedúry v každodennom živote atď.
2. Hodnotenie sociálnej skutočnosti (reality), ktoré prezentuje s-ológ ako výsledok (alebo predpoklad) vlastného výskumu v podobe hodnotiacich súdov alebo v podobe praktického doporučenia.
Jednotlivé s-gické smery a paradigmy sa od seba líšia mierou záujmu na formulácii takýchto hodnotiacich súdov. Ideál absolútne objektívnej nehodnotiacej s-gie sa preto javí iba ado možný cieľ, a nie ako aktuálna realita.
Archaická spoločnosť- Primitívna spoločnosť všeobecne názov spoločnosti, ktorá je v očiach pozorovateľa na nižšej kultúrnej, sociálnej a ekonomickej úrovni než jeho vlastná spoločnosť. Z antopologického hľadiska možno rozlíšiť 2 významy tohto pojmu:1. obvykle sa tak označovala (a niekedy dosiaľ označuje) spoločnosť chápaná ako protiklad k spoločnosti modernej; (pojem P.S. sa teda prekrýval s pojmom A.S.).2. spoločnosť, ktorú je možné pomerne presne definovať na zádlade niektorých všeobecných sociálnych javov a ktorá sa vyznačuje tým, že jej základné sociálne vzťahy vznikajú alebo sú odvodené z príbuzenstva; technicko-ekonomická aktivita sa orientuje na lovecko-zberačské, pastirske alebo poľnohospodárske činnosti; politické organizácie zahŕňajú rôzne typy riadenia spoločnosti, ale obvykle nevytvárajú štátnu organizáciu. V kultúrnej oblasti je najvýznamnejším rysom tejto spoločnosti absencia písma - preto sa niekedy tieto spoločnosti označujú ako preliterárne.
V marxistickej terminológii odpovedá termínu P.S. označenie prvotno-pospolná alebo tiež beztriedna spoločnosť. obidva tieto termíny však ukazujú na silný vplyv evolučných teórií.

Žádné komentáře:

Okomentovat