Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Demografická štruktúra spoločnosti

Demografická štruktúra spoločnosti
Pomocnou sociologickou vedou je demografia, ktorá sa zaoberá reprodukciou ľudských populácií. Ľudské populácie študujú aj iné vedné odbory, demografia sa však sústreďuje na reprodukciu populácií. Pri šúdiu vývoja a zmien populácií sleduje prirodzené zmeny obyvateľstva, ale aj migračné procesy. Demografia pracuje s dvoma základ. termínmi:
populácia a obyvateľstvo.
Ľudskú populáciu pokladá za biologický ststém. So vznikom spoločnosti sa človek stáva biosociálnou bytosťou, jeho existencia má teda dva aspekty, na jednej strane je súčasťou prírody, na druhej strane je spoločenskou bytosťou, je obyvateľom spoločnosti.
Druhý aspekt zároveň vyjadruje skutočnosť, že ľudská populácia existuje vedľa iných prirodzených populácií a jej špecifickosťou je práve spoločenský ráz.
Sociologická demografia (povedľa lekárskej, ekonomickej a pod.) študuje predovšetkým spoločenské aspekty vývoja a zmien populácie, ale tie sú vždy spojené s prírodnou stránkou reprodukcie. Demografickými udalosťami sú narodenie a úmrtie, ale aj sobáš, rozvod, ovdovenie, nemoc, potratovosť a pod. Základnými demografickými príznakmi je pohlavie a vek. Demografické analýzy a syntézy používajú všeobecné matematicko-štatistické metódy, ale aj špecifické demografické techniky, napr. zostavovanie tabuliek života, vekových pyramíd pod. Demografia hľadá na jednej strane všeobecné pravidelnosti a zákonitosti dmografickej reprodukcie, na druhej strane aj špecifické prejavy konkrétnych populácií. Na základe použitia, vo funkcii absolútneho príznaku, niektorej z uvedených demografických udalostí je možné rekonštruovať demografickú štruktúru spoločnosti. Demografická štruktúra tej-ktorej spoločnosti je základnou súčasťou jej sociálnej štruktúry. Konkrétne sa pod pojmom demografická štruktúra rozumie podiel, proporcionalita mužov a žien a jednotlivých, rôznym spôsobom vymedzených skupín v danej populácii. V sociológii sa demografická štruktúra bežne popisuje pomocou všetkých znakov, ktoré sa nejakým spôsobom vzťahujú k reprodukcii obyvateľstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat