Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TYPY SKUPÍN

TYPY SKUPÍN

A/ Primárna skupina – malá skupina, komunikácia prebieha tvárou v tvár, vzniká v nej pocit vzájomnej dôvery, intímnosti, pozitívne emocionálne vzťahy, pocit užitočnosti. Trvá pomerne dlho, niekedy celý život, jedinec sa v nej angažuje celou svojou bytosťou – to všetko môžeme definovať ako primárny vzťah.
B/ Sekundárne skupiny – sú to hlavne asociácie – relatívne dlhodobé zoskupenia ľudí viac či menej formálne organizované. Sú založené na dobrovoľnom členstve (pracovné skupiny, kluby, záujmové organizácie, politické strany) alebo založené na nedobrovoľnom členstve (väzni, armáda), alebo faktické členstvo, keď sa človek stáva členom asociácie bez vlastnej vôle (napr. dieťa pri krste)
Etnické skupiny – sú založené na faktickom členstve
Spoločenské triedy a vrstvy
C/ Referenčná skupina – taká skupina, do ktorej by človek chcel patriť vzhľadom k tomu, že sa stotožňuje s jej normami a hodnotami. Môže byť uzavretá – jedinec nemá možnosť stať sa jej členom; otvorená – môže sa stať jej členom, ak splní určité predpoklady
D/ Sociálna kategória – skupina ľudí, ktorí majú aspoň jeden spoločný znak. Napr. kategória „zamestnanec“
E/ Sociálny agregát – skupina v zmysle priestorovo spojených ľudí. Typ agregátu je napr. dav – skupina ľudí utvorená na základe istého podnetu. Môže byť: sociálne štruktúrovaný, náhodný, nezákonný.

9.3. Formálna organizácia
Poníma sa ako model organizácie, ktorá má stanovené základné ciele, programy, vnútornú štruktúru, ktorá je podriadená sledovanému cieľu, deľbu rolí, pravidlá stykov a komunikácie, systému odmien a trestov atď. tento model je modifikovaný (upravovaný) reálnym životom, pretože v reálnom fungovaní organizácií ľudia vstupujú do neformálnych vzťahov. Reálnu štruktúru organizácie preto vyjadruje spojenie „formálna organizácia a neformálna štruktúra“. Formálna organizácia nemôže uspokojiť všetky potreby svojich členov a nie je to ani jej cieľom. Taktiež redukuje počet rolí iba na tie, ktoré súvisia s cieľmi. Neformálne štruktúry je však možné využiť k optimalizácii chodu formálnej organizácie.

Žádné komentáře:

Okomentovat