Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SOCIOLÓGIA

SOCIOLÓGIA – 1. ROČ

1. Sociológia ako učenie o spoločnosti. Charakter sociálnej reality. Pojmy „sociálny“ a „sociálny fakt“. Predmet a funkcie sociológie.

Sociológia je veda o spoločnosti, spoločenských javoch, štruktúrach a procesoch a ich vzájomných vzťahoch. Sociológia na rozdiel od filozofie a jej disciplín chápe samu seba ako empirickú vedu, ktorá pracuje s objektívnymi metódami.
Pojem sociológia zaviedol A. Comte.
Max Weber v práci „Hospodárstvo a spoločnosť“ vymedzuje sociológiu: Sociológia je veda, ktorá chce interpretujúc pochopiť sociálne konanie a tým ha kauzálne (príčinne) vysvetliť v jeho priebehu a pôsobení. Sociálne konanie pritom znamená ľudské správanie, keď a pokiaľ s ním konajúci spájajú subjektívny zmysel.
Charakter sociálnej reality
Predmetom empirickej sociológie je každodenný život ľudí. Táto realita každodenného života stojí pred sociálnymi aktérmi ako skutočný svet (svet konkrétneho človeka, skupiny ľudí, spoločenstva). Tento skutočný svet sa vyznačuje tým, že je prijímaný ako reálny, lebo je to prirodzený svet. Pojem prirodzený svet zaviedol Huserl. Zistil, že veda sa odtrhla od prirodzeného sveta ľudí.
Prirodzený svet = živý svet – predstavuje priestor pre interpretáciu interakcií. V realite nachádzame vzory správania, jazyk … Svet na nás vyvíja permanentný tlak tlak. Interakcie vo svete sú prejavmi aktivity a pasivity. Ľudia vytvárajú spoločnosť spolu s inými ľuďmi, prirodzený svet je teda intersubjektívny. Intersubjektivita sa zakladá na predpoklade, že pravda nie je v nás, ale je objektívna, že človek dokáže dať svojmu vnútru výraz. Interakcia znamená schopnosť pochopiť aj iného, vymieňať si navzájom významy, pre existenciu sociálnej reality (spoločnosti) je dôležité, že ju zdieľame sinými ľuďmi.
Prirodzený svet má priestorové a časové koordináty (kombinácie fyzikálnych a spoločenských charakteristík).

Žádné komentáře:

Okomentovat