Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Socializácia znamená

Socializácia znamená:
1. Internalizácia – osvojovanie si sociálnych rolí a postojov
2. Identifikácia s významnými druhými a všeobecnými druhými – termíny zaviedol H. Mead. Významný druhý – autorita, pod vplyvom ktorej dochádza k internalizácii v prvotnej socializácii. Autorita sprostredkúva normy alebo pravidlá. Všeobecný druhý – synonymum pre spoločnosť, pre všeobecnú abstraktnú normu, pre hodnotový štandard. Kohlberg uvádza tri úrovne mravného vývinu, ktorý sa získava v socializácii:
1. predkonvenčná úroveň – morálka je založená na primárnom vzore
2. konvenčná úroveň – morálka založená na spoločenských normách
3. postkonvenčná úroveň – morálka založená na vlastnom presvedčení
3. Sebaidentifikácia – v detstve oddiferencovanie sa od iného pohlavia – neskôr prebieha vo vzťahu k rovesníkom, končí sa asi v 18. r. keď si človek uvedomuje sám seba ako výnimočnú bytosť (vie kto je). Podľa Eriksona sú rovnako významné aj prvotná socializácia aj druhotná socializácia, ale upozorňuje na to, že poruchy v prvotnej sa prenesú do druhotnej socializácie.
Cieľom socializácie je sprostredkovať dieťaťu spoločenské skúsenosti: normy, jazyk, spoločenské roly – schémy správania, proces vzdelávania, naučiť sa fungovať v istých spoločenských rytmoch, učiť sa rozumieť fungovaniu inštitúcií, učenie sa rešpektovať autority.
Indivíduum v procese socializácie však neinternalizuje všetko a nie je výsledkom len socializácie, je aj slobodnou bytosťou – môže si vyberať a prejavuje sa jeho autokreativita, je to proces individualizácie – vyčleňovania sa zo spoločnosti, uvedomovania si i vlastnej jedinečnosti. Podľa Junga individualizácia prechádza do procesu individuácie, ktorej výsledkom je nezrušiteľná samota človeka (uvedomenie si svojej výnimočnosti, inakosti – nemám sa na koho spoľahnúť). Individualizačný proces sa v sociológii stal samostatnou teóriou v koncepcii „Spoločnosť rizika“ Ulricha Becka.
V sociológii sa proces socializácie prekláňa na proces individualizácie („urob sa sám“). V popredí je autokreácia, schopnosť riskovať. V modernej spoločnosti individualizácia patrí do procesu socializácie. V spoločnosti rizika socializácia smeruje k individualizácii.

Žádné komentáře:

Okomentovat