Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálne a spoločenské

Sociálne a spoločenské
Oba tieto termíny sú často používané ako synonymá. Obidva termíny označujú javy vyskytujúce sa v spoločnosti, ktoré sú viazané na interakciu medzi ľuďmi, na ich spoločnú činnosť, na procesy združovania a z toho vyplývajúci spôsob života a formy organizácie.Prirodzenou cestou došlo k ich významovému rozštiepeniu:
„Spoločenské“ je substantívum veľmi široké, zahŕňa sféru ekonomickú, politickú, duchovnú aj „sociálnu“ v užšom, špecifickejšom zmysle.
„Sociálne“ vystupuje napr. v protiklade k „ekonomickému“, alebo ako označenie oblasti, kde dominujú problémy vzťahu spoločnosti k indivíduu, k jeho potrebám a problémom. Toto významové delenie súvisí s použitím slov „spoločenské“ a „socciálne“ ako skutočných adjektív: hovorí sa o „sociálnej“ politike (nie o „spoločenskej“ politike), „sociálnej“ demokracii („spoločenská“ demokracia má inú obsahovú náplň), existuje „sociálne“ inžinierstvo (nie „spoločenské“ inžinierstvo) a pod.
V českej sociologie 60. a 70. rokov vznikali podobne ako v sovietskej sociológii pokusy presnejšie špecifikovať dichotómiu sociálne a spoločenské na modele sociálnej sféry širšej a užšej, či prvého a druhého druhu a pod. Vedľa dichotomie sociálne a spoločenské existuje ešte termín societálne (prevzatý z anglosaského jazykového prostredia), ktorého špecifický zmysel je zakotvený v niektorých odborných sociologických dielach, ktorý má ale blízko k zmienenému chápaniu „spoločenského“ na rozdiel od „sociálneho“.

Žádné komentáře:

Okomentovat