Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zmena sociálneho statusu sa realizuje prostredníctvom mobilných kanálov

Zmena sociálneho statusu sa realizuje prostredníctvom mobilných kanálov. Kastovnícky systém – žiadny pohyb, žiadne mobilné kanály. Stredoveký stavovský systém v určitej miere umožňoval pohyb, mobilný kanál bola cirkev a armáda. Moderná spoločnosť dovoľuje pohyb. Mobilita sa uskutočňuje cez ekonomickú sféru a dosiahnuté vzdelanie. Od prelomu 80. rokov 20. storočia sa zdôrazňuje dominantná úloha vzdelania. Na jednej strane vzdelanie posilňuje mobilitu ale i brzdí. Umožňuje dosiahnuť všetky sociálne pozície s predpokladom, že požadované vzdelanie majú, zbrzdia tým, že obmedzujú prístup k pozíciám, ktoré toto vzdelanie nemajú. Prvá spoločnosť, kde je mobilita nápadná je kapitalizmus. Predpokladom vzostupu je výkon a prínos jednotlivca – výkonná spoločnosť. Pripísané znaky jednotlivca – spoločnosť s prejavom askripcie. Z tohto hľadiska sa spoločnosti delia na:
 modernú – demokratickú,
 zaostalú – totalitné.

Pre modernú spoločnosť je charakteristická vysoká mobilita – vyspelosť spoločnosti. Najnižšia miera sociálnej mobility je u dvoch krajných vrstiev:
 elita,
 marginálna vrstva.
Problém sociálnej mobility prichádza s formovaním industriálnej spoločnosti. Pred priemyselnou revolúciou ľudia žili na dedinách, silná konzervatívna tendencia, sociálny pohyb medzi nimi, v meste sú sankcie , ktoré chránia ustálenú pozíciu slabších. Po priemyselnej revolúcii prišlo k devalvácii pôvodu ako činiteľa určujúceho pozície jednotlivca. Po priemyselnej revolúcii je pozícia pružnejšia a je možné ju meniť.

Žádné komentáře:

Okomentovat