Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technológie a sociálna zmena

1.3. Technológie a sociálna zmena
Technológie (súbory postupov o metód používaných vo výrobnom procese) sú niektorými vedcami považované za základný faktor sociálnych zmien. Technológie, ktoré sú veľmi tesne späté s ekonomikou, majú priamy vplyv na zamestnanosť i na spôsob organizácie sociálnej hierarchie. V oblasti životného štýlu je to však skôr naopak. Sociálna sféra definuje spôsob využívania technológii.
Technológie sú niekedy považované za zásadný faktor sociálnych zmien
Technológie zaiste patria medzi faktory vplývajúce na sociálne zmeny v spoločnosti. No existovali názory že technológie sú primárnym, alebo výlučným faktorom sociálnych zmien v celej spoločenskej štruktúre.
Technológie ako nezávislá premenná
Prvými ktorí považovali úroveň technológii za primárny prvok charakterizujúci rozvoj výrobných síl boli Marx a Engels. Uvažovali o nich ako o nezá¬vislých premenných, prostredníctvom ktorých sa dajú vysvetliť zmeny v spoločnosti.
Všetky výskumy informačnej spoločnosti (téma 45) ako nástupkyne industriálnej a postindustriálnej spoločnosti, sú založené na názore, že technológie sú charakteristickým prvkom modernej spoločnosti. Technológie sú v tomto prístupe vnímané ako premenná, ktorej rozvoj celkom závisí na vedeckom pokroku, a je teda do veľkej miery nezávislá na sociálnej sfére. Vedecký pokrok, ktorý je v súčasnosti vďaka potrebe financovať výskum veľmi tesne prepojený s ekonomikou, preto určuje rytmus technic¬kého pokroku.

Žádné komentáře:

Okomentovat