Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odbory však stále majú nezanedbateľnú moc

Odbory však stále majú nezanedbateľnú moc.
Odbory sú i naďalej centrálnym hráčom v mnohých inštitúciách celonárodného významu - napr. v nemocenských fondoch či fondoch rodičovských prídavkov. Ich zamestnanci taktiež pôsobia ako poradcovia pri súdnych procesoch a prispievajú k riešeniu rôznych konfliktov v zamestnaní.
Majú význam a úlohu vo veľkých podnikoch. Odbory i naďalej hrajú pomerne dôležitú úlohu vo veľkých podnikoch. Delegáti odborových organizácii, členovia podnikových komisií či zástupcovia za¬mestnancov, z ktorých mnohí sú organizovaní v odboroch, sa do veľkej miery účastní priamo riadenia podnikov.
Odbory majú význam na vládnej úrovni a úrovni politiky. I napriek nízkemu počtu členov sú odbory stále privilegovaným partnerom vlády. Ta sa totiž obáva vyjednávať s inými organizáciami, ktorých reakcie sa často nedajú predvídať a v ktorých sú ľudia organizovaní iba dočasne.
Dokážu sa i naďalej mobilizovať
I napriek tomu, že konfliktov je stále menej, sú odbory schopné zamestnancov pomerne rýchlo mobilizovať a hrajú v niektorých veľkých podnikoch či verejnej sfére i naďalej významnou roľu, čo im poskytuje pomerne široký priestor k vyjednávaniu.
Podniky sú však ohrozované aj novými výrobnými postupy (napr. neskladové hospodárenie), ktoré môže spôsobiť, že ak by začala štrajkovať i len jedna časť výroby, je zablokovaný celý proces produkcie.
Francúzske odborové hnutie, ktoré nebolo schopné prispôsobiť sa ekonomickej a sociálnej kríze, sa nachádza v ťažkej situácií. Kríza odborov, ktorá je jedným z aspektov krízy kolektívnej akcie (téma 72), by bolo možné riešiť tak, ako to konajú nemecké odbory, tj. Ponúknuť zamestnancom individualizované služby. Je to však ich skutočným poslaním?

Žádné komentáře:

Okomentovat