Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Segmentácia pracovného trhu

Segmentácia pracovného trhu
Americký ekonóm Michael Piore vypracoval na začiatku sedemdesiatych rokov 20. stor. teóriu segmentácie trhu práce, podľa ktorej je pracovný trh rozdelený na dva celkom odlišné segmenty. Segmentácia pracovného trhu teda znamená rozdelenie pracovného trhu. Podľa neho rozdelenie trhu spôsobuje aj rozdelenie spoločnosti.
Segmentovaný pracovní trh...
Dualita pracovného trhu
Dva druhy trhu práce. M. Piore vo svojej štúdií vychádza zo zistení a predpokladu, že existujú dva celkom oddelené trhy práce.
Primárny trh práce. Na primárnom trhu hľadajú podniky stály káder aktívnych pracovníkov, vďaka ktorým budú môcť jednak plniť niektoré požiadavky odborov, jednak samy sebe zabezpečiť dlhodobé fungovanie a kontinuitu.
Sekundárny trh práce. Je to trh s dočasnými formami zamestnania a sezónnej práce. Sekundárny trh umožňuje podnikom znižovať náklady a zaistiť si flexibilitu.
Primárny trh teda poskytuje stále a v mnohých prípadoch dobre platené zamestnanie, zatiaľ čo pre sekundárny trh je charakteristické, že ponúka dočasné zamestnania, nízke mzdy a zlé pracovné podmienky.
Sám primárny trh sa podľa M. Piora delí na dve vrstvy:
■ Vrstva robotníckych zamestnaní. Patria sem stále zamestnania ohodnotené priemernými platmi, s dlhodobou perspektívou zamestnanosti, vysokou mierou organizovanosti v odboroch a nízkou kvalifikáciou (napr. tovární robotníci v období rozvoja po druhej svetovej vojne)
■ Vrstva manažérskych zamestnaní. Patria sem vysoko kvalifikované miesta. Jedná sa predovšetkým o manažérov, ktorí si svoju kariéru riadia sami. Táto vrstva sa činnosti odborov zúčastňuje minimálne a je vysoko mobilná (ich nestabilita je však dobrovoľná)

Žádné komentáře:

Okomentovat