Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Miera ekonomické aktivity mladých sa znižuje

Miera ekonomické aktivity mladých sa znižuje
Mladí ľudia sa do istej miery adaptujú a vzhľadom ku kríze na pracovnom trhu sa ich čím ďalej tým viac rozhoduje, že na neho vôbec nebudú vstupovať. Miera aktivity mladých sa tak rapídne znižuje (téma 79). V období 1975 až 1995 sa u mladých vo veku 15 až 19 rokov znížila štyrikrát a u mladých vo veku 20 až 24 rokov klesla zo 74,6 na 51,5 %. Zvyšuje sa iba miera aktivity u mladých vo veku 25 až 29 rokov, čo je spôsobené predovšetkým zvyšovaním miery aktivity u žien.
Zmenil sa tiež spôsob, akým mladí ľudia vstupujú do sveta dospelých. V predchádzajúcich dobách sa mladí ľudia osamostatňovali veľmi rýchlo. Vo veku 25 let už mali mladí muži často po štúdiách i po základnej vojenské službe. Boli zamestnaní, mohli opustiť svojich rodičov a založiť si vlastnú rodinu. Samo¬statná životná dráha mladých žien začínala častokrát ešte skôr - rodinu v mnohých prípadoch zakladali už vo veku 22 či 23 rokov.
Predlžovanie dĺžky štúdia, ako aj ťažkosti pri hľadaní zamestnania však stále posunujú hranicu, keď sa mladí ľudia stávajú celkom samostatnými. Miesto toho žijú dlhšie u rodičov a ich vstup do sveta dospelých je tak výrazne neskorší.
Vysoká miera nezamestnanosti mladých
Mladých ľudí nezamestnanosť zasahuje najviac. Sú zraniteľnejší jednak preto, že nemajú dostatok skúseností, jednak preto, že vzhľadom ku svojmu veku, ku svojej mladosti si ešte v podniku nevybudovali dostatočne silnú pozíciu. V roku 1995 dosa¬hovala miera nezamestnanosti mladých vo veku 15 až 19 rokov 19,5% a miera nezamestnanosti mladých vo veku 15 až 24 let približne 25%. čo je dva¬krát viac než u mladých nad 30 let.
Mladí ľudia bývajú tiež viac postihovaní zmenami v ekonomickej konjunktúre. Miera nezamestnanosti sa u nich výrazne mení v závislosti na ekonomickej situácií: v období konjunktúry, keď dochádza k vytváraniu pracovných miest, nezamestnanosť klesá, a naopak výrazne stúpa v okamihu, keď ekono¬mika stagnuje.
Ešte viac než mladých mužov postihuje nezamestnanosť mladé ženy. Priepasť medzi obidvoma pohlaviami sa však stále zmenšuje.
Je nutné si uvedomiť, že hoci miera nezamestnanosti (počet nezamest¬naných v ekonomicky aktívnej populácii) mladých je výrazne vyššia než miera nezamestnanosti osôb nad 30 rokov, pomer mladých nezamestnaných (počet nezamestnaných vo vekovej vrstve) prekračuje iba ľahko pomer ve¬kovej skupiny nad 30 rokov, čo sa dá vysvetliť tým, že mnohí mladí ľudia predl¬žujú svoje štúdia a odsunujú tak svoj vstup na pracovní trh.

Žádné komentáře:

Okomentovat