Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálny status predurčuje

Sociálny status predurčuje,
aké zamestnanie bude jedinec vykonávať.
Budúce zamestnanie závisí na sociálnom pôvode. Nízka sociálna mobilita, (to znamená že ľudia sa ani dnes nepresúvajú z jedného statusu do iného a preto ak je otec robotník, aj syn zostane robotníkom) svedčí o tom, že i naďalej funguje sociálna reprodukcia, čo okrem iného znamená, že na sociálnu príslušnosť detí pôsobí sociálna príslušnosť rodičov.
Či už tento fenomén vysvetľujeme rovnako ako R Bourdieu možnou mierou ekonomického, sociálneho či kultúrneho kapitálu, alebo ako iný francúzsky sociológ R. Boudou rozlišovaním rôznych stratégií aktérov, zostáva i naďalej pravdou, že sociálne kategórie a status rodičov veľmi výrazne ovplyvňujú aj zamestnanie ich detí. (Ak je otec lekár, aj syn bude lekárom).
Zamestnanie ovplyvňuje aj pohlavie, vek či národnosť. Významnými faktormi sú tiež pohlavie, vek či národnosť. Nezamestna¬nosť totiž postihuje predovšetkým mladých ľudí, ženy alebo imigrantov. Mladí vykonávajú väčšinu dočasných zamestnaní, zatiaľ čo na čiastočný úväzok najčastejšie pra¬cujú ženy.
Veľavravným príkladom vplyvu súčasného spolupôsobenia sociálneho statusu a postavenia na pracovnom trhu môže byť mechanizmus exklúzie. Vylúčenie zo sveta práce (nezamestnanosť) často vedie k sociálnej exklúzii (nemožnosti nájsť bývanie, sociálnej marginalizácii a pod.), ktorá ďalej znižuje pravdepodobnosť nájdenia nového zamestnania.
Životné minimum je nástroj, ktorý bol vy¬tvorený práve preto, aby zjednodušil boj proti tomuto fenoménu. Pomáha totiž obmedzovať exklúziu, podporuje spätné začleňovanie jedincov do spoločnosti a ich návrat na trh práce.
Prínos vzdelania
http://www.sme.sk/c/3537450/Prinos-vzdelania.html
Ľudia s vyšším vzdelaním sú prínosom aj pre tých, ktorí vzdelávanie ukončia skôr. Samozrejme, že v prvom rade zvyšujú vlastné šance uplatniť sa na trhu práce, ale zvyšujúce sa počty vysokoškolákov neohrozujú pracovné šance ani pre menej kvalifikovaných ľudí.
Tvrdí to najnovšia výročná Správa OECD o vzdelávaní.
Vo všetkých porovnateľných krajinách zarábajú absolventi univerzít viac a zamestnanie si nájdu ľahšie, než ostatní.

Žádné komentáře:

Okomentovat