Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Segmentácia trhu spôsobuje rozkol v spoločnosti

Segmentácia trhu spôsobuje rozkol v spoločnosti
a prispieva k znižovaniu kvality trhu práce
Rozdielnosť profesných vzťahov pôsobí rozkol v spoločnosti. Zamestnanci primárneho trhu využívajú rozvinutý systém organizácie profesných vzťahov.
Pracovník a primárny trh. Kolektívne vyjednávanie medzi zamestnancami a zamestnávateľmi sa v tejto sfére týkajú platu, istoty zamestnania, ale i celého radu ďalších polo¬žiek. Vďaka nemu získavajú zamestnanci status spojený s uznaním ich kva¬lifikácie a tiež mnoho mimoprofesných výhod (napr. poistenie, dovolenku, výhodné ceny niektorého tovaru). Zamestnávateľ má k svojim zamestnancom určité záväzky. Vzájomný vzťah tu nie je obmedzený na výmenu pracovnej sily za mzdu.
V sekundárnom sektore je oproti tomu vyjednávaci systém celkom ne¬funkčný. Každý zamestnanec zo zamestnávateľom vyjednáva sám, bez podpory akejkoľvek profesnej organizácie. Vzťah je, obmedzený na zmenu pracovných síl za plat a zamestnávateľ nemá k zamestnancovi žiadne povinnosti okrem po¬vinnosti vyplatiť mzdu a zaistiť dodržovanie bezpečnostných predpisov. Tento pracovný vzťah tiež môže byť kedykoľvek ukončený.
Koho zahŕňa primárny trh práce. Niektorí ekonomicky aktívni jedinci teda majú výhodu stabilného zamestnania, odpovedajúcich platov, sociálneho bezpečia, dobrých pracovných pod¬mienok, možnosti povýšenia, ako aj možnosti ďalšieho vzdelávania. Najväčšie časti skupiny, ktorá požíva tieto výhody, sú kvalifikovaní muži nad 30 rokov s konkrétnymi znalosťami či schopnosťami.. Ti sú tiež veľmi málo zraniteľní, pretože sa nemusia obávať nezamestnanosti - podnik by ich len veľmi ťažko oželel.
Koho zahŕňa sekundárny trh práce. Naproti tomu niektoré iné kategórie pracovnej sily sú veľmi zraniteľné a dochádza u nich ku kumulácií akýchkoľvek nevýhod. Tento problém postihuje predovšetkým ženy, mladých ľudí a imigrantov v produktívnom veku - práve tieto kategórie majú obvykle nedostatočnú kvalifikáciu a málo pracovných skúsenosti. Pod¬nik sa bez nich môže obísť a pretože majú len minimálnu nadej na povýšenie alebo že si zvýšia kvalifikáciu, nemôžu dúfať, že sa ich situácia zmení. V ob¬dobí krízy je naviac veľmi obtiažne opustiť sekundárny pracovný trh a vstúpiť na trh primárny.

Žádné komentáře:

Okomentovat