Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odbory a sociálne hnutia

Odbory a sociálne hnutia
V polovici 19. stor. začali vznikať odborové organizácie, ktoré sa postupne stali dôležitými aktérmi sociálneho diania. Robotnícke hnutie malo na začiatku politický charakter. Potom sa premenilo na hnutie odborové
V súčasnosti je vývoj odborového hnutia pomerne chaotický. Odborové hnutie je dnes charakteristické predovšetkým svojou rozmanitosťou
Vznik robotníckych hnutí a odborov.
Pojem robotníckeho hnutia. Vznik robotníckeho hnutia sa chápe ako istý poistný ventil na odbúranie napätia, alebo konfliktných stavov súvisiacich s výrobou a hospodárstvom a jeho podmienkami.
Robotnícke hnutie je organizácia robotníkov združujúcich sa za účelom vytvoriť protiváhu silnému vplyvu zamestnávateľom a kapitálu. Ide o vytvorenie istej protiváhy a opozičnej sily stojacej na kumulovaní spoločných záujmov a cieľov robotníkov.
Vznik robotníckeho hnutia – historický kontext. Vznik robotníckeho hnutia začal továrenskou výrobou. Vzniklo ako stavovská organizácia robotníkov.
Vzhľadom k zákazu združovania na začiatku 19. stor. robotnícke hnutie fungovalo značne neorganizovaným spôsobom. Žiadne organizácie nefungovali ako bezpečnostný ventil, kde by sa riešili otázky ktoré vytvárali napätie v spoločnosti.
Vznikali spontánne konflikty, ktoré sú často veľmi násilné a ešte násilnejšie bývajú potlačované. Jedným z názorných príkladov násilného potlačenia robotníckych protestov je napr. zá¬sah proti protestnému hnutiu „ľudistov“, ktorí vo Veľkej Británii rozbíjali stroje, ktoré považovali za príčinu úbytku pracovných miest. Alebo vzbura robotníkov pra¬cujúcich v lyonských továrňach na hodváb v roku 1831.
Tieto udalosti poukazujú na konfliktné okolnosti z oboch strán, kde robotnícke hnutie nefunguje nato, aby riešilo a uvoľňovalo napätie v spoločnosti, ale funguje ako aktivátor nepokojov a boja.

Žádné komentáře:

Okomentovat