Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Znaky ideológií

1.5.1. Znaky ideológií
Ideológie sa líšia od vedy. Hoci ideológia je súhrnom ideí, poznatkov a názorov o istých skutočnostiach a súvislostiach, platí že ideológie sa vždy líšia od samotnej vedy. Líšia sa predovšetkým tým, že prikladajú význam hodnotám a teda i hodnotovým súdom. To znamená, že k istým konkrétnym poznatkom či faktom priradzujú morálny či etický rozmer založený na prijatých princípoch či morálnych pravidlách.
Je to evidentný rozdiel od vedeckého skúmania, ktoré sa v svojej pracovnej či výskumnej fáze drží len konkrétnych faktov a výsledkov, ktoré morálne nehodnotí. Ide o výsledok výskumu, ktorý sám o sebe nemá nijaký morálny náboj, iba jeho využitie, alebo zneužitie dostáva morálnu kvalitu.
V niektorých prípadoch je veľmi obtiažne rozlíšiť vedu a ideológiu. V rámci jednej teórie totiž môžu koexistovať jak prvky vedy, tak prvky ideológie. Ak prijmeme túto definíciu ideológie, potom ju musíme vnímať ako súčasť kultúry spoločnosti a ako takú ju aj skúmať.
(Preto v súčasti niektorí vedci považujú etické princípy ako prekážku vedeckého výskumu. Pretože ak sa položí ako hranica výskumu isté etické pravidlo, nevieme pokračovať v poznávaní nejakého faktora až do hlbín jeho vnútornej podstaty. Je tu však otázka, načo by nám bol veľmi nákladný výskum niečoho čo absolútne neprospeje životu ľudstva, alebo dokonca naopak, bude len zneužité. Výskum pre výskum je zbytočný a dokonca škodlivý.)
Ideológie sa spájajú s istými „skupinami“. Ideológia môže byť prijatá určitým etnickým či štátnym spoločenstvom. Ako príklad môžeme uviesť nacionalizmus. Môže byť však zdieľaná i danou sociálnou skupinou - napr. robotnícka trieda bola často spájaná so socializmom, alebo komunistickou ideológiou, zatiaľ čo niektorí podnikatelia sa hlásili k liberalizmu.
Ideológie legitimizujú konanie konkrétnych sociálnych skupín. Ideológie ponúkajú určitú interpretáciu sveta i spoločnosti. Tým pomáhajú a ponúkajú nejakej konkrétnej skupine vybudovať si svoju vlastnú identitu a uvedomiť si svoje špecifické záujmy. Tie však potom skupina často prezentuje ako záujmy univerzálne, prospešné všetkým členom spoločnosti. Ideológia legitimizuje konanie skupiny a pomáha jej mobilizácií, prípadne i vzniku konfliktu.

Žádné komentáře:

Okomentovat