Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Práca a profesné vzťahy

2. Práca a profesné vzťahy
Sociológia práce.
Je to sociologický odbor, ktorý sa venuje štúdiu vzťahov na pracovisku. Študuje vzťahy ľudí zúčastnených v pracovnom procese priamo v ich pracovnom prostredí.
Študuje organizáciu a deľbu práce v jej historických a aktuálnych ekonomických a politických podmienkach. Skúma pracovné podmienky v rozličných zamestnaniach, interakciu medzi pracujúcimi navzájom, vzťahy zamestnávateľov a zamestnancov, skúma vplyv práce na vzťahy, ktoré vznikajú v pracovnej činnosti, medzi zamestnancami navzájom, medzi nadriadenými a podriadenými. Skúma vplyv podnikateľských záujmov na sociálnu klímu pracoviska, ako aj vplyvy záujmových a profesijných organizácií na konkrétne podmienky práce (komory, lekárnici, odbory).
Založenie sociológie práce.
Zakladateľ Elton Mayo (1880-1940). Za zakladateľa sociológie práce je často považovaný Elton Mayo, ktorý sa ako prvý venoval štúdiu medziľudských vzťahov vo výrobnej sfére.
Mayo a následne po ňom jeho nástupcovia a iní teoretici školy human relations dokázali (použili príklad hawthornských dielni), že k lepšej produktivite práce je predovšetkým nutné zaistiť dobré fungovanie sociálnych väzieb a vzťahov na pracovisku. K lepšej produktivite tak prispieva predovšetkým dobrá úroveň vzťahov medzi robotníkmi, ale aj medzi robotníkmi a manažmentom (téma 69).

Žádné komentáře:

Okomentovat