Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podmienky pre uskutočnenie kolektívnej akcie

Podmienky pre uskutočnenie kolektívnej akcie
S kolektívnou akciou môžeme teda dlhodobo počítať iba v prípade, že sa jej zúčastnia jedinci, ktorí sa nechovajú ako čierni pasažieri. To je však podľa Mancura Olsona možné len za určitých podmienok.
Podmienky kedy sa robotníci zúčastnia kolektívnej akcie.
1. Nízka nutnosť angžovanosti - veľké výsledky. Možno napr. predpokladať, že ak je pomer nákladov a ziskov kolektívnej akcie výrazne naklonený v prospech ziskov (znamená to napr. iba jednoduché podpísanie petície za zvýšenie platu), účastnia sa akcie i veľmi racionálne uvažujúci jedinci.
2. Povinná účasť. Inokedy môže byť účasť na kolektívnej akcii povinná (napr. vtedy ak je získanie zamestnania podmienené členstvom v odboroch).
3. Individuálne zamestnanecké výhody. ktorý napomáha odborovým organizáciám eliminovať čiernych pasažierov a propagovať členstvo v organizácii, je ponúkanie nie len kolektívnych, ale i individuálnych zamestnaneckých výhod.
4. Ideologické dôvody. Mancur Olson uznáva tiež to, že jedinec sa môže do kolektívnej akcie za¬pojovať z ideologických dôvodov, jednota názoru a presvedčenia. Odmietnutie účastniť sa kolektívnej akcie tiež môže v niektorých prípadoch poškodiť pozíciu v skupine.
5. Pocit spolupatričnosti. Ide o potrebou vytvárať si pocit spolupatričnosti so solidárnou sociálnou skupinou.

Žádné komentáře:

Okomentovat