Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

O kvantitatívnej flexibilite sa nevyjednáva

O kvantitatívnej flexibilite sa nevyjednáva
Kvantitatívna flexibilita vzniká bez ohľadu na charakter profesných vzťahov. O tomto type flexibility sa nevyjednáva, pretože o ňom sa vyjednávať nedá. Pracovníci sú nútení podriadiť sa. Je aplikovaná v prípade, že sú odbory príliš slabé a nemôžu sa proti nej postaviť, alebo ak sledujú iné ciele.
Modely fungovania tejto flexibility.
Kvantitatívna flexibilita práce je najrozvinutejšia vo Veľkej Británii a v USA, kde prepúšťanie a uzatváranie zmlúv na dobu určitú prakticky nie je regu¬lované. V Anglicku je funkčná flexibilita veľmi slabá. Podniky radšej prepustia zamestnancov bez potrebnej kvalifikácie a najmú iných, ktorí majú potrebnú kvalifikáciu, než aby investovali do preškoľovania. Je tiež treba upozorniť na skutočnosť, že britské odbory sú veľmi tradicionalistické a ľpia na uznávaní kvalifikácií, čo v praxi znamená, že sa často venujú skôr ochrane istých profesií než ochrane jedincov, ktorí dané zamestnanie vykonávajú.
Napríklad aj situácia vo Francúzsku sa do istej miery podobá stavu v Anglicku - kvantitatívna flexibilita je tu pomerne vysoká. Kvalitatívna flexibilita naopak nízka. Francúzske odbory sú príliš slabé, aby mohli odmietnuť kvantitatívnu flexibilitu, ale tiež príliš konfrontačné na to, aby vyjednávali o fle¬xibilite kvalitatívnej ( téma 73).

Žádné komentáře:

Okomentovat