Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Krízu odborového hnutia možno vysvetliť

Krízu odborového hnutia možno vysvetliť
nedostatkom legitimity kolektívnej akcie
Kríza odborového hnutia, zasahujúca predovšetkým francúzske odborové hnutia, môže byť vysvetlená rôznymi faktormi. Jedným z hlavných je tiež strata legitimity kolektívnej akcie.
Vysoké náklady nízke zisky odborových výhod. V období krízy a nezamestnanosti sú podniky menej ochotné zvyšovať platy, čo platí tým viac v situáciách, keď vláda prevádza veľmi prísnu hospodársku politiku. Náklady na kolektívnu akciu preto stúpajú, očakávaný zisk však zostává priemerný. Taká situácia činnosť odborov skôr brzdí.
Kríza triedneho vedomia. Hlavnou príčinou krízy francúzskeho odborového hnutia je ale skutoč¬nosť, že je založené predovšetkým na solidarite a triednom vedomí. To však v dôsledku krízy slabne a do popredia vystupuje individualizmus. Robotnícka trieda prichádza o svoju identitu a je nahradzovaná širokou strednou triedou. Tento znak nesú všetky odborové zväzy, ktoré stavajú svoju akciu na triednej solidarite.
Rozpad sociálnej koherentnosti robotníkov. Odborové hnutie je v kríze, ktorá je dôsledkom krízy ekonomickej. Zvyšovanie miery nezamestnanosti a zmena povahy práce vyvolávajú rozpad sociálnych pút, ktoré predtým robotníkov spojovali. Dnes sú však robotníci nútení prijímať skôr individuálne stratégie. Odbory sa teda musia prispôsobiť situácií a ponúkať viac individuálnych riešení. Slovami P. Rosanuatlona, musia sa stáť „úradníkmi".

Žádné komentáře:

Okomentovat