Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociológia nezamestnanosti

2.1. Sociológia nezamestnanosti
„Nezamestnanosť je sociálno–ekonomický jav spojený s trhom práce. Je prirodzeným fenoménom a atribútom slobodnej spoločnosti založenej na trhovom hospodárstve a demokracii. Jej nekontrolovateľný vývoj spôsobujúci masový charakter však vyvoláva nielen vážne ekonomické, ale aj sociálne problémy (rozpad rodiny, narušené mentálne i fyzické zdravie a rôzne sociálno-patologické javy).“
Štúdium nezamestnanosti spadá tradične skôr do oblasti ekonómie než sociológie. Sociologické štúdie nezamestnanosti sú veľmi úzko prepojené so sociológiou práce. Najskôr sa budeme venovať vzniku sociológie nezamestnanosti a potom osvetlíme problémy súvisiace s rozsahom a selektivitou tohto fenoménu.
Vývoj sociológie nezamestnanosti. Prvý významný sociologický výskum tykajúci sa nezamestnanosti bol realizovaný v roku 1931 Paulom Lazarsfeldom v Marienthalu v Rakúsku. Bol koncipovaný ako veľmi podrobná štúdia života nezamestnaných, ich spo¬trebných vzorcov, chorôb atd. Prináša však predovšetkým svedectvo o beznádeji nezamestnaných a ich rezignácii, ktorá sa mieša s potrebou revolty.
V roku 1966, teda v období vysokej zamestnanosti, publikuje Raymond Ledrut knihu Sociológia nezamestnanosti, v ktorej poukazuje na to, že tento fe¬nomén (nezamestnanosť), aj keď je v tom čase vo francúzsku pomerne vzácny, zasahuje populáciu veľmi selektívnym spôsobom a že jeho dôsledkom dochádza k hromadeniu sociálnych handicapov iba u určitej časti populácie. Ide predovšetkým o marginalizáciu, nedostatok primeraného bývania, negramotnosť či chorobnosť.
Súčasné prúdy v sociológii nezamestnanosti. M. Maruani a E. Reynaud rozlišujú vo svojej práci Sociológia zamestnanosti tri prúdy súčasnej sociológie nezamestnanosti.
- Popis situácie nezamestnaných. V priebehu osemdesiatych rokov 20. stor. sa mnohí sociológovia pokúšali popísať rozmanité životné situácie nezamestnaných. D. Schnapper tak napr. v roku 1981 zdôrazňuje, že rôzni ľudia svoju skúsenosť s nezamestnanosťou prežívajú veľmi odlišne a popisuje ich stavy.

Žádné komentáře:

Okomentovat