Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zhoršovanie situácie na trhu práce

Zhoršovanie situácie na trhu práce
Fenomén segmentácie pracovného trhu pretrváva vplýva na trh práce takým spôsobom, že stále viac zamestnaní dostáva iba dočasný charakter. Na začiatku ekonomickej krízy sa primárnemu trhu podarilo odsunúť všetky problémy na trh sekundárny a zachovať si tak svoje výhody. S pretrvávajúcou krízou však narastá počet výpovedi i na primárnom trhu a zvyšuje sa pravdepodobnosť, že eko¬nomicky aktívni jedinci, ktorí sa pohybujú na primárnom trhu prejdú na trh sekundárny.
Pre pracujúcich je výhodnejšia pozícia na primárnom trhu. Avšak riziko straty zamestnania sa stále zvyšuje. Rastie tlak na znižovanie mzdy a rušenie sociálnych výhod. Toto zvýšenie rizika straty zamestnania je o to markantnejšie, že existencia sekundárneho trhu umožňuje istým spôsobom vydierať zamestnancov primárneho trhu, čo následne vedie k tomu, že sú ochotní akceptovať horšie pra¬covné podmienky.
Nerovnosti na trhu práce. Teórie segmentácie trhu ponúka spôsob analýzy nerovností na trhu práce. Ak sa pozrieme na problém z inej strany môžeme hovoriť o rozdieloch medzi štandardným a neštandardným zamestnaním. Nech už je táto perspektíva akákoľvek, zásadným konštatovaním zostáva, že pracovný trh je poznamenaný existenciou zásadných nerovností a možností.

Žádné komentáře:

Okomentovat