Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

STATUS A ROLA

STATUS A ROLA
Každý človek má určité postavenie, ktoré prináša práva a povinnosti. Spoločnosť triedi a zoraďuje ľudí do skupín na základe kritérií, ktoré považujú za podstatné – objektivizujú, oddeľujú jedných ľudí od iných, čím jednotlivca zaraďujú do spoločenských účelných kategórií. Systematické teórie na pozície vypracoval ako prvý Ralf Lipton, v diele Study of man (1936). Použil termín status na označenie postavenia v spoločenskom systéme. Rola je správanie, ktoré sa očakáva os držiteľa určitého statusu. Niektoré statusy sú dané od narodenia – askriptívny (pripísaný) status. Získané postavenie – získaný status. Askriptívny status je nevyhnutný. Najdôležitejšie askriptívne statusy sú:
1. pohlavie,
2. vek,
3. príbuzenstvo.
Pretože tieto askriptívne statusy existujú všade na svete, sú súčasťou sociálnej identity človeka. Keď človek nie je spokojný so svojím askriptívnym statusom snaží sa zmeniť svoju sociálnu rolu.
Ďalším askriptívnym statusom môže byť aj farba pleti, v niektorých spoločnostiach prináša široké spektrum správania (USA). Askriptívnym statusom môže byť kasta – druh zoskupenia ľudí, známe z Indie. Človek sa narodí do určitej kasty rodičov a nemôže kastu zmeniť. Askriptívnym statusom je tiež dedičný titul (lord,. . . ). Počet získaných statusov v spoločnosti pripomína zoznam, v ktorom je obsiahnutá činnosť a profesia ľudí. Väčšinou sú získane:
 zamestnaním,
 politické alebo náboženské statusy,
 voľným časom.

Žádné komentáře:

Okomentovat