Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Racionalizácia práce – taylorizmus

Racionalizácia práce – taylorizmus.
Devätnáste storočie prinieslo zásadný zlom v organizácii práce. Mnohí sociológovia napr. Weber, Durkheim či Tocqueville, sa s veľkým úsilím snažili popísať modernú spoločnosť. Podľa Webera je jej najcharakteristickejším prvkom racionalita, víťazstvo rozumu nad vierou, ktorá podľa neho postupne ovláda všetky vedné obory ako aj každodennú realitu. Racionalite v oblasti organizácie práce sa zaoberal Frederic Winslow Taylor (1856-1915).
Taylorovým cieľom bolo racionalizovať organizáciu práce
Dvadsiate storočie je storočím racionalizácie. Max Weber v svojom diele popisuje moderný svet ako svet odmystifikovaný, v ktorom jedinci svojmu konaniu pripisujú racionálny zmysel, čo by malo znamenať to že sa neriadia iba hodnotami či tradíciami. Ako prí¬klad racionálnej a výkonnej organizácie, ktorá sa z tohto odmystifikovania zrodila, uvádza Weber byrokraciu (pozri téma 18).
Tú istú logiku vývoja kopíruje tiež rozvoj spôsobov organizácie práce. Tie sa predtým riadili tradíciou a boli založené na empirickéj skúsenosti. Robotníci si svoju prácu v továrni či v dielni organizovali viac či menej efektívne (nikdy však op¬timálne) sami. Taylorovým cieľom bolo celkom zmeniť spôsob organizacie práce a podnik organizovať racionálnym a vedeckým spôsobom. Taylorov spôsob organizácie práce mal viesť k vedeckému manažmentu.

Žádné komentáře:

Okomentovat