Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálny status zamestnanca

Sociálny status zamestnanca
Spoločnosť zamestnancov
Sociálny status zamestnanca. V spoločnosti zamestnancov je platená práca primárnym sociálnym putom. Oproti tradičnej spoločností, pre ktorú je charakteristická určitá neistota zamestnania, garantuje práca za mzdu väčšine zamestnancom určitý sociálny status, prácu a sociálnu ochranu. Zdá sa však, že spoločnosť zamestnancov začína postupne zanikať aspoň sa tak domnieva R. Casteloe v svojej štúdii práce Metamorfózy sociálnych otázok.
Vznik spoločnosti zamestnancov. Prvý kto sa systematicky venoval štúdiu sociálnemu statusu zamestnancov bol Karol Marx. V polovici 19. stor. hovoril o zamestnaneckom statuse ako o špecifickom výrobnom vzťahu charakterizujúcom kapitalizmus. Počet samostatne zárobkovo činných osôb – či už sa jednalo o poľnohospodárov, či remeselníkov - zostával viac-menej až do druhej svetovej vojny pomerne vysoký.
Rýchly ekonomický rast, koncentrácia podnikov a relatívny úpadok poľnohospodárstva spôsobili zníženie počtu samostatne zárobkovo činných osôb. Zároveň sa pre nedostatok pracovných síl a vďaka rýchlemu rastu dopytu zamestná¬vatelia snažili zamestnancov k sebe pripútať, a boli teda ochotní uspokojovať platové požiadavky v tej dobe silných odborov.
Od „poskytovania pracovnej sily" k „platenému zamestnaniu"
Predtým robotníci ponúkali svoju prácu ako tovar. S postupom času sa ale zme¬nil charakter pracovných zmlúv, ktoré miesto o zmienke presne definovaného objemu práce za plat začínajú hovoriť o časovo neobmedzenom poskytovaní práce výmenou za plat a ochranu. Zamestnancovi je tak garantovaná istá miera sociálnej ochrany, čím je pripútaný k podniku a vtiahnutý do pracovného prostredia.
Status robotníka stojí na platenej práci. Pre spoločnosť zamestnancov je charakteristické, že v nej dochádza k všeo¬becnému rozširovaniu stálej práce, ktorá je jedným z faktorov, ktorý sa podieľal na tvorbe sociálneho statusu. V systéme plateného zamestnania sa s počtom odpracovaných rokov nie len zvyšuje mzda, ale zamestnancom je tiež umožnené využívať sociálne zabezpečenie, poistenie, pôžičky na nehnuteľnosti (ktoré im dávajú možnosť nadobúdať vlastníctvo). V niektorých prípadoch môžu tiež poslať deti do prázdninových táborov... Platené zamestnanie tiež sprostredkuje prístup ku kolektívnym činnostiam, napr. aktivitám odborov.
V spoločnosti zamestnancov je teda platené zamestnanie najdôležitejším predpokladom k získaniu sociálneho statusu (téma 76).
Splývanie zamestnaní a živností. Typickým rysom spoločnosti zamestnancov však nie je len to, že platom odmeňuje ekonomicky aktívnu populáciu (všeobecné rozšírená práca za mzdu), ale i to, že sa v nej stiera hranica oddeľujúca zamestnancov od samo¬statne zárobkovo činných osôb. Všeobecné princípy pracovného práva v nej totiž platia jak pre zamestnancov, tak pre osoby samostatne zárobkovo činné, ktoré rovnako využívajú najrôznejšie druhy sociálnej ochrany. Termín zamestnanie, ktorý bol predtým aplikovaný iba na zamestnancov, je tu uplatnený na všetku aktívnu populáciu. Byť zamestnaný je v súčasnosti nutnosťou. Stratiť prácu znamená v mnohých prípadoch stratiť časť svojej občianskej identity.

Žádné komentáře:

Okomentovat