Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Definícia podľa Marxa

Definícia podľa Marxa. Podľa Marxa, aj Lenina, mocenská elita v priemyslovej spoločnosti pracuje v službách buržoázie. Táto definícia hovorí, že elita je mocenská štruktúra spoločnosti, teda tá ktorá ovláda moc, ale ju dáva do užívania buržoázii. Nie je totiž autonómna a dáva svoje možnosti a štátny aparát k dispozícii buržoázii, teda ekonomicky silnej spoločenskej vrstve. Z tejto závislosti pre ňu vyplývajú isté materiálne výhody - práve z tohto dôvodu si zachováva svoj prirodzený konzervatívny charakter. Nechce nijaké novoty ani zmeny. Daný stav jej zaručuje ekonomickú silu a prosperitu. V súlade so svojou koncepciou ekonomickej základne Marx hovorí, že moc (politický koncept) je podriadená vykorisťovaniu (ekono¬mický koncept) a nepredpokladá teda, že by politici mohli jednal autonómne.
Aj podľa niektorých moderných sociológov mocenská elita sleduje iba svoje vlastné záujmy. Jej rôzne zložky (politici, obchodníci, manažéri, vysokí verejní funkcionári) majú spoločné materiálne záujmy, ale spojujú sa predovšetkým preto, aby sa udržali pri moci. To opodstatňuje skutočnosť, že elita sa z prirodzenosti stavia veľmi váhavo k zmenám, ktoré by obmedzili jej moc či ju pripravili o niektoré jej výhody.
Všetky tieto spomenuté definície hovorili o elitách stojacich na čele spoločnosti. No elitu môžeme chápať aj v kontexte sociálnych skupín a sociálnych hnutí v spoločnosti.
Elity na čele sociálnych hnutí.
Hlavnou úlohou elít stojacích na čele rozličných sociálnych hnutí v spoločnosti, je reprezentácia týchto hnutí navonok. Jednou z funkcií týchto elity je vytvárať určitú predstavu o spoločnosti (tvoriť idei, ideológiu), ktorá má umožniť jedincom nájsť si svoje miesto a hodnoty a uvedomiť si potrebu a nutnosť brániť svoje záujmy či idei.
Druhou funkciou elity je zastupovať organizácie nie len v jednaniach s inými hnutiami, ale predovšetkým v jednaniach so štátnou mocou, ktorá je v mnohých prípadoch privilegovaným partnerom sociálnych hnutí. Tie totiž veľmi často fungujú ako nátlakové skupiny, ktorých cieľom je ovplyvňovať predstaviteľov politickej moci.
Všetky tieto definície elít majú teda niečo spoločné, čo by sme vedeli vložiť do takýchto konštatovaní. Elity stoja na čele spoločnosti, alebo sociálnych hnutí a ich úlohou je tvoriť ideológiu a viesť spoločnosť.

Žádné komentáře:

Okomentovat