Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Elity spolu súperia

Elity spolu súperia Preto sa necháva inšpirovať Machiavellim a hovorí, že elita, ktorá sa chystá k prevzatiu moci, môže použiť buď silu, alebo lesť. Lesť preto nazýva stratégiou, ktorá umožňuje vydávať úsilie zmocniť sa vlády za snahu bojovať za všeobecné ciele. Elity, ktoré využívajú lesť, víťazia podľa neho nad elitami využí¬vajúcimi silu. Vládna a nevládna elita spolu neustále súperia. Vládnuce elity teda neustále bojujú o prežitie - história sa stáva „pohrebiskom aristokracie'1.
Elity vždy majú vplyv na sociálne zmeny v spoločnosti.
Elity prispievajú k sociálnym premenám. Konajú totiž rozhodnutia ovplyvňujúce orga¬nizáciu niektorých oblastí spoločnosti.
Dokonca i v prípadoch, keď je v dôsledku technologických, kultúrnych či ekonomických inovácii zmena nevyhnuteľná, často závisí začiatok procesu, jeho intenzita a charakter jeho vývoja na rozhodnutiach obmedzeného počtu jedincov, konkrétnych elít.
Vplyv na zmenu – cez rivalitu elít rôznych skupín. Ak elita má moc pevne v rukách, je zo svojej podstaty konzervatívna. Nechce zmenu. Avšak segmentácia spoločnosti a pluralita spoločenských skupín spôsobili vytvorenie väčšieho množstva elít. Ich prípadný stret podnecuje vytváranie ideológií a podporuje konflikty. Tiež sú tu faktory sociálnych zmien a jej aktéri neoddeliteľne spojení.
Vplyv na zmenu – tvorbou hodnôt a ideológií. Ďalej elity prispievajú k zmenám tým, že vytvárajú systém sociálnych noriem, hodnôt a tiež ideológii, ktoré sú potenciálnym mobilizačným faktorom so¬ciálnych skupín.
V kultúrnom poli si elity veľmi často konkurujú, pretože sa každá z nich snaží legitimizovať také videnie sveta, ktoré je pre ňu najvýhod¬nejšie. Podnecujú teda spoločenskú debatu a predovšetkým konflikty, ktoré proti sebe stavajú rôzne záujmové skupiny, a stavajú sa tak hýbateľmi sociálnych zmien. Nastáva diskusia rôznych politických strán, ktoré prezentujú vlastné videnie istých spoločenských kvalít. (Nastáva súperenie medzi politikmi a odbormi a záujmovými združeniami – ochranári prírody, a pod, o to aký vplyv na sociálne zmeny bude dominantný. Ktorý hodnotový, či ideologický systém bude prednostne vplývať na isté zmeny.)
Elity je len jeden z faktorov sociálnej zmeny. Roľa, ktorú elity hrajú v procese rozhodovania v oblasti sociálnych zmien však nesmieme preceňovať, pretože ich manévrovací priestor pre rozhodovanie je obmedzený kultúrnymi, politickými či ekonomickými okolnosťami. Nedokážu postulovať takú zmenu, ku ktorej nie sú naklonené, alebo aj vytvorené ďalšie podmienky a ďalšie faktory vplývajúce na sociálnu zmenu.

Žádné komentáře:

Okomentovat