Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Posttaylorizmus

Posttaylorizmus:
zohľadnenie ľudského faktora
Elton Moyo, ktorý je často považovaný za zakladateľa sociológie práce, do svojich výskumov zahrnul i Taylorove poznatky. Dokazoval, že každý druh organizácie práce musí brať do úvahy osobné a sociálne podmienky života robotníkov. Na týchto základoch vznikla škola human relations.
Škola human relations...
Škola human relations bola založená v súvislosti s výskumami prevádzanými Eltonom Mayom v rozmedzí rokov 1924 až 1932 v Hawthome, v jednej z tová¬rni spoločnosti Western Electric.
Princípy školy human relations
Pri svojom prvom a veľmi slávnom pokuse vo Western Electric, si Mayo všimol, že každá zmena v intenzite svetla (či už jej zvýšenie, či zníženie) viedla ku zvýšeniu produktivity. Nasledovali ďalšie experimenty a rozhovory, ktoré viedli k formulácii nasledujúcich záverov.
Zástancovia Školy human relations sa domnievajú, že každý podnik musí sledovať dva ciele –
produkovať výrobky a
„uspokojiť zamestnancov".
Je preto nutné, aby podnik:
■ motivoval zamestnancov tým, že im bude vysvetľovať, aký zmysel má ich práca a všetky činnosti;
■ podporoval čo najväčšiu súdržnosť pracovných skupín – robotníci sa musia dobre znášať medzi sebou a cítiť, že si ich váži aj vedenie;
■ zmenil štýl riadenia, ktorý v budúcnosti nemá byť autoritársky ako u taylorizmu, ale chápajúci a podporujúci".
Každú zmenu vopred analyzovať. Žiadna technická inovácia nemá byť zavedená bez predchádzajúcej prípravy. Je nutné dopredu preštudovať, akým spôsobom budú pravdepodobne robotníci reagovať, predpovedať všetky možné reakcie v interpersonálnej oblasti a po¬skytnúť patričné vysvetlenia všetkým, ktorých sa zmeny týkajú.
Rešpektovať ľudský faktor. Škola human relations poukázala na to, že podnik musí dbať na ľudsky a sociálny aspekt výroby, a vytvorila tak zaujímavú alternatívu taylorismu.

Žádné komentáře:

Okomentovat