Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Otrokársky systém

Otrokársky systém
Otroctvo – stav plnej právnej a občianskej závislosti človeka (otroka) od iného človeka (otrokára). Človek sa mohol stať narodením, upadol do zajatia alebo nebol schopný zaplatiť svoje dlhy. Slobodný sa mohol stať vykúpením alebo prepustením z otroctva. Sociálna mobilita bola výnimkou. Otroctvo existovalo v starovekých štátoch, niektorých krajinách sa udržala až do novoveku. V 17 storočí začali do USA donášať černochov z Afriky. Otroctvo bolo zrušené na severe Ameriky zrušené v roku1804 a v južnej Amerike 1865, po vojne Juh proti Severu. Obchod s otrokmi zakazuje aj medzinárodný dohovor o ľudských právach z roku 1926 a 1948.

Stavovský systém
Je to označenie pre hierarchické usporiadanie stavov. Spoločenský stav je sociálna skupina spojená s určitým právnym postavením spoločnosti. Príslušnosť k politicko-právneho stavu sa získava narodením. Táto spoločnosť je spojená s privilégiami a pravidlami, povinnosťami. Tento systém bol typický pre feudalizmus. Formoval sa pre podmienky monarchie v 14. a 15. mal vzostup. Feudalizmus – majiteľom pôdy boli feudálni páni, ale pôdu obrábali feudálni poddaní. Poddaní sa mohli stať narodením z neslobodného postavenia poddaným. Poddaný boli povinný odovzdávať feudálnu rentu – práca, časť úrody, iné produkty, peňažné dávky. Stavovský systém bol zrušený v roku 1848 v Európe okrem Ruska. Najvyšší stav:
 šľachta, feudáli,
 duchovenstvo,
 obyčajný ľud.
Príslušnosť bola dedičná, ale za splnenie podmienok si mohol človek zmeniť svoj stav. Tento systém nie je absolútne uzavretý. Úpadok prebiehal vzostupom mestskej buržoáznej spoločnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat