Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Motivácia: nové formy organizácie práce

Motivácia: nové formy organizácie práce
V sedemdesiatych rokoch 20. stor. sa rozšírili nové formy organizácie práce. Skoro sa ale ukázalo, že sú menej efektívne, než sa spočiatku predpokladalo. Bolo totiž dokázané, že výkonnosť práce sa spomaľuje v okamihu, keď sa po prijatí dobre pripravených a akceptovaných zmien pracovné správanie premení na rutinu. Nové formy organizácie práce sú predovšetkým experimentom, ale ich prínosom i naďalej však zostává to, že poukázali na nedostatky taylorismu.
Závery školy human relations sa dotýkali predovšetkým nutnosti zlepšiť sociálne vzťahy vo vnútri podniku. Nedotýkali sa však priamo obsahu práce. Maslowova a Herzbergova motivačná teória a závery Tavistock Institute naopak podporujú nové formy organizácie práce, ktoré by mali zamestnancom umožniť rozvíjať svoje schopnosti a autonómiu.
Zohľadnenie motivácie a vzájomnej závislosti technického a sociálneho aspektu práce
Teória motivácie a potrieb
Americký psychológ A. M. Maslow predstavil svoju teóriu potrieb v roku 1954. Potreby sú podľa neho hierarchizované a jedinec je nútený ich uspokojovať v určitom poradí. V okamihu, keď dôjde k uspokojeniu jednej potreby, začína sa hlásiť ďalšia. Ku každej potrebe je priradená konkrétna motivácia.

Žádné komentáře:

Okomentovat