Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Merítkom spoločnosti je zvyšujúci sa počet získaných postavení

Merítkom spoločnosti je zvyšujúci sa počet získaných postavení. V najprimitívnejších spoločnostiach je málo získaných postavení, mnoho skupín je organizovaných na základe najjednoduchších kritérií (vek, . . .). Sociálne skupiny v primitívnych spoločnostiach sú organizované okolo kritéria príbuzenstva a primárna deľba práce sa riadi pohlavím a vekom. Každá spoločnosť má príbuzný systém, ale tento systém sa líši v tom akú rolu pripisujú príbuzným:
1. líšia v kritériu používania vekových skupín,
2. role závislé na veku,
3. pohlavná rola ( lesbičky).
Askriptívny status je nám prisúdený, ale to ako budeme hrať svoju rolu je ovplyvnené tým, do akej podkategórie statusu patríme. Vplyv pohlavia, veku a príbuzenstva na získaný status je viditeľný v každej oblasti západných spoločností. Človek by mal byť vybratý na základe určitých schopností.
Všetci držitelia rôznych postavení, sú schopný hrať mnoho rolí. Vo väčšine spoločností najmenej rolí je v mladosti a v starobe. Vekové štádiá rolí:
1. novorodenec – status kojenec,
2. dieťa – pohlavný status, statusová sieť (rodina)
3. dospievanie – ďalšie postavenia (sú získané),
4. plnoletosť – manželstvo, kolegovia, deti, členstvo v kluboch, . . .
5. staroba – pokles postavení.
Fungovanie spoločenského systému závisí na vzájomnom prispôsobovaní sociálnych statusov tak, aby utvárali fungujúcu organizáciu prepojených súčastí. Všetci ľudia musia svoje postavenie spájať podobným spôsobom tak, aby bola zabezpečená stálosť správania a integrácia osobnosti. Tento problém sociálnych oddeľovanie rolí nazval Georg Simmel. Podľa neho sa prítomnosti jednej osoby správame inak ako v prítomnosti druhej osoby, pri druhej osobe sa tak správať nemôžeme.
Osobnosť každého človeka je súhrnom spoločenských postavení jedinca a toho sú vzájomne prispôsobené. Ľudskú osobnosť prirovnáva k cibuli, v nej každá jedna vrstva predstavuje jednu rolu pod povrchom sú menej okrajové menej známe role, smerom k stredu difúznejšie role, v dopade sú totálnejšie. Ústredný prvok jadra je pohlavie.

Žádné komentáře:

Okomentovat