Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Novodobé názory – Konštrukcia kolektívnej identity

Novodobé názory – Konštrukcia kolektívnej identity.
Súčasná sociológia však k vyššie zmienenej teórii formulovala niekoľko zásadných pripomienok a mnohí sociológovia sa v súčasnosti snažia kolektívne konanie vysvetliť skôr teóriou konštrukcie kolektívnej identity.
Kolektívne konanie môže byť motivované spoločnou identitou. Potom je treba tiež sa pýtať akú úlohu vo vytváraní kolektívnej identity - a teda aj v ovplyvňovaní intenzity a foriem mobilizácie - hraje kultúra (hodnoty, normy správania sa). Za jeden z predpokladov začatia kolektívnej akcie je považovaná snaha potvrdzovať vlastnú kultúru a budovať kolektívne vedomie. Budovať vedomie, že máme niečo spoločné.
Dôležitejší je pocit solidarity. Je teda možné povedať, že účasť na protestných zhromaždeniach je viac motivovaná pocitom solidarity a lojálnosti. Účasť na takomto zhromaždení dáva jedincovi pocit jednoty, pocit že niekam patrí a že nie je sám v svojich ideách, ale je súčasť spoločenstva.
Funkcia schôdzi, mítingov, manifestácií, alebo sviatkov je potom taká, že obnovuje, alebo posilňuje kolektívnu identitu u jedinca a posilňuje skupinovú solidaritu. Preto jedinci, konkrétni aktéri, sa radi zúčastnia akcie ktorá hoci prinesie aj len malú konkrétne výhody, je vhodným prostriedkom uvedomenia si jednoty s inými a posilnenia danej skupiny do stmelenejšieho celku.

1.11. Potrebnosť všetkých faktorov.
Všetky spomenuté faktory sociálnej zmeny sú potrebné k tomu, aby sa spoločnosť vyvíjala a menila. Ani jeden z faktorov nie je tak dominantný aby sám dokázal vyvolať jednotu jednotlivých aktérov, či už ide o konkrétnych jedincov, alebo kolektívnych aktérov.
Každý z jednotlivých faktorov podmieňuje existenciu, či funkciu ďalších a ostatných faktorov. V konkrétnych pohľadoch na konkrétne okolnosti spoločenského života je vždy niektorý z faktorov viac viditeľný, alebo práve aktívnejšie vystupuje, je však vždy kauzálne spojený s inými, alebo je lepšie povedať kooperatívne previazaný s konaním iných faktorov.
Konkrétne faktory majú zároveň konkrétny vplyv na konanie jednotlivých aktérov sociálnych zmien, ktorí sú súčasťou, či konštitucionálnymi prvkami jednotlivých faktorov.

Žádné komentáře:

Okomentovat