Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Aktéri ako tvorcovia spoločnosti

Aktéri ako tvorcovia spoločnosti
Aktéri ako tvorcovia spoločnosti sú projektom aktéra, ktorý je pomerne nezávislý na spoločnosti a sám spoločnosť tvorí a dáva jej hodnoty vlastného presvedčenia a vlastného hodnotového systému.
Zástupcami tohto pohľadu na aktérov sú Michel Crozier (téma 22) a Raymond Boudon (téma 24), ktorí vypracovali model strategicky konajúceho aktéra.
Za aktéra považujú vo väčšine prípadov jedincov (ale môžu nimi byť i organizácie), ktorí majú možnosť konať slobodne, a teda s ohľadom na kon¬text, v ktorom sa pohybujú, robia racionálne voľby. Disponujú však obmedzeným množstvom poznania a tak vnímajú tú istú vec či situáciu veľmi rozdielne. Preto aj výsledky ich rozhodnutí sú rôzne. Ak sa tieto najrozmanitejšie konania dostanú do vzájomnej interakcie, ak sa vzájomne skombinujú, vznikajú efekty, ktoré aktéri pravdepodobne ani neplánovali, ale ktoré sa spätné stávajú kontextom pre ďalšie konanie.
A tak sociálna zmena nastáva tým, že individuálni aktéri konajú slobodne, čím vytvoria nové okolnosti či podmienky života spoločnosti, ktoré sú zdrojom či podnetom na nové konanie individuálnych aktérov reagujúc na novo vzniknutú situáciu v spoločnosti. A tak sa vlastne konkrétni aktéri svojím individuálnym konaním stávajú tvorcami spoločnosti.
Autori tejto teórie nevysvetľujú sociálnu zmenu faktormi, ale považujú ju za dôsledok individuálnych stratégii konkrétnych jedincov.

Vzájomný vzťah faktorov a aktérov.
Koncepty aktérov a faktorov sociálnej zmeny nie je možné oddeliť. Rôzne školy preferujú rôzny pohľad na príčiny sociálnych zmien.
Niektorí sociológovia považujú za pôvodcu zmeny faktory a popisujú, ako tieto faktory ovplyvňujú konanie aktérov. Niekedy je im vytýkané, že podceňujú autonómiu aktérov.
Iní sociológovia vychádzajú z predpokladu, že aktéri sú do veľkej miery slobodní a o spôsobe svojho konania rozhodujú sami. Je však celkom legitímne položiť si otázku, aký manévrovací priestor ponechávajú aktérom okolnosti ich konania, podmienky v ktorých žijú a ktoré na nich pôsobia (ktorými sú v podstate faktory).

Žádné komentáře:

Okomentovat