Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Definícia – ideologizácia uplatňovania moci a ekonomických záujmov

Definícia – ideologizácia uplatňovania moci a ekonomických záujmov. Na rozdiel od predchádzajúceho druhu ide nie len o filozofický podklad vlastných záujmov či cieľov konkrétnych politických strán v ich existencii, ale o tematické podloženie a odôvodnenie prečo ich je treba presadiť a ideologické odôvodnenie prostriedkov na presadenie politických záujmov spoločnosti.
Tento rozmer ideológie môžeme zadefinovať ako systematickú a všezahrňujúcu politickú doktrínu, slúžiacu k tomu aby primeraným „vedeckým“ spôsobom odôvodnila isté formy politiky a konkrétneho verejného konania politických strán.
Táto ideológia prináša ideologické odôvodnenie presadenia vlastných záujmov a prevzatia moci istou sociálnou skupinou a vysvetľuje prečo je to nevyhnutné a odôvodňuje prečo je potrebné použiť také prostriedky aké boli použité, alebo aké sú zamýšľané použiť.
Ideológia legalizuje politické a spoločenské konanie, predostierajúc systém myšlienok a idei, ktoré majú vysvetliť a legalizovať také konanie aj použité prostriedky (socializmus, nacionalizmus).
Hlavnou úlohou ideológie v danom prípade je umožniť politickým subjektom a ich prostredníctvom konkrétnym jedincom nájsť si jej prostredníctvom svoje miesto a uvedomiť si nutnosť brániť svoje záujmy či idei.
Ideológia totiž vopred legitimizuje všetko konanie, a akoby legalizuje všetky prostriedky. Ospravedlňuje ich totiž hodnotami a veľkými ideálmi a to i napriek tomu, že konanie riadené ideológiou často vedie k presadzovaniu záujmov iba jednej konkrétnej skupiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat