Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nejestvuje iba jedna ideálna cesta práce

Nejestvuje iba jedna ideálna cesta práce.
Možnosť voľby vlastnej metódy práce.
Tento názor po prvý krát vyslovili vedci z Tavistock Institute v naglicku. Vedci sa domnievajú, že organizácia práce nie je celkom závislá na technickom aspekte výroby
Anglickí vedci z Tavistock Institute vypracovali koncept tzv. sociotechnickej analýzy. Podľa tejto teórie sú technický a sociálny aspekt práce v neustálej interakcií. Technický systém predstavuje isté obmedzenia. V rámci sociálneho systému však ľudia majú pomerne široké pole pôsobnosti. Zavedenie určitej technológie teda neznamená, že je automaticky nutné zvoliť jeden konkrétny spôsob organizácie práce. Každá technológia poskytuje priestor pre voľbu rôznych foriem organizácie práce vychádzajúcu zo sociálnych parametrov práce a pracovníkov. Každý z nich je ináč naladený, ináč motivovaný, ináč sa cíti v danom okamihu a má iné schopnosti. Tavistock Institute doporučuje zvoliť ta¬ký systém, ktorý u zamestnancov podporuje čo najväčšiu samostatnosť a ktorý ich núti robiť rozhodnutia, ktoré priamo ovplyvňujú výrobu.
Autori podrobili svoju teóriu skúške v uhoľnej bani. Všimli si, že ak každý baník vykonáva celú škálu pracovných úloh (a nie iba jeden úkon vydelený z kontextu práce) a ak istý počet baníkov tvorí jeden pracovný tým, teda ak baníci spolupracujú v rámci skupiny, je organizácia práce z pohľadu produktivity a vyvolania záujmu robotníkov omnoho efektívnejšia.
Na základe svojich výskumov sa vedci z Tavistock Institute pokúsili pra¬covný proces rozložiť na jednotlivé komponenty a potom ho znovu „zložiť", pričom ale všetky úlohy detailne nevymedzili. Tým vznikol priestor, kde mohli robotníci rozhodovať skutočne autonómne a preberať zodpovednosť za vykonanú prácu. Jednalo sa o jeden z prvý pokusov, ktoré boli realizované s cieľom zaviesť nové typy organizácie práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat