Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálne skupiny a sociálna zmena

1.8. Sociálne skupiny a sociálna zmena
Ďalším z faktorov sociálnej zmeny sú sociálne skupiny.
Pod pojmom sociálne skupiny máme na mysli spoločenské celky ktoré môžu pozostávať od dvoch až po veľké množstvo členov. Patria sem malé aj veľké sociálne skupiny, primárne aj sekundárne. Ak by sme mali charakterizovať tie sociálne skupiny ktoré najviac vplývajú na sociálne zmeny v spoločnosti tak sú to spoločenské triedy a sociálne hnutia. Práve tieto dve sociálne štruktúry majú priamy kontakt s organizáciou výroby a spoločenskou distribúciou moci.
Spoločenské triedy.
Je niekoľko definícií spoločenských tried. Najviac im venoval svoj pohľad Karol Marx.
Spoločenské triedy v Marxovom chápaní sú vlastne kolektívni aktéri, ktorých vzájomne vzťahy prechádzajú do konfliktov (vyplývajúce z ekonomického usporiadania spoločnosti) a tie ústia do sociálnej zmeny.
Najjednoduchšie sa dá povedať, že spoločenská trieda je istá sociálna vrstva spoločnosti, charakterizovaná istými rovnakými ekonomickými možnosťami, rovnakým vzťahom k materiálnym hodnotám spoločnosti a prístupu k politickej moci.
Hlavnými aktérmi v spoločnosti sú spoločenské triedy. Už Marx považoval spoločenské triedy za hlavných hýbateľov spoločenských zmien. Spoločenskú triedu definuje podľa toho, aké miesto zaujíma v systéme výrobných vzťahov, potom podľa toho, či si uvedomuje svoju pozíciu v tomto systéme a svoju historickú úlohu, a konečne podľa toho, či je v konflikte s inou spoločenskou triedou. Pre každý systém výrobných vzťahov je charakteristický určitý typ konfliktu medzi dvomi triedami, ktoré sú úzko spojené vzťahom vykorisťovateľ - vykorisťovaný (téma 9).
V súčasnej modernej spoločnosti sa systém spoločenských tried zmenil na nové spoločenské rozvrstvenie. Už nejde o robotnícku triedu a buržoáziu, ale ide o tri spoločenské vrstvy. O Vyššiu triedu ktorú by sme dnes mohli nazvať manažérska vrstva. O strednú triedu, ktorú by sme mohli nazvať servisnú triedu a o triedu pracujúcich.

Žádné komentáře:

Okomentovat