Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Flexibilita práce

Flexibilita práce
Flexibilita - prispôsobenie zamestnania požiadavkám ekonomického charakteru. Povojnová konjunktúra priniesla nárast dopytu doprevádzaný relatívnym nedostatkom pracovnej sily. Cieľom podnikov teda bolo zaviazať si zamestnancov a udržať si ich. Okrem iného to dosahovali aj prostredníctvom takých opatrení, ktoré v konečnom dôsledku viedli k vytváraniu príliš rigidných štruktúr (kritériom vypočítavania mzdy bol napr. stanovený počet odpracovaných rokov).
Od počiatkov krízy v šesťdesiatych rokoch 20 stor. však nepredvídateľnosť dopytu o používanie nových technológií vyžaduje zvýšenú flexibilitu. Nastáva tlak na trhu práca a hľadá sa model riešenia. Či už sa však jedná o flexibilitu kvantitatívnu či kvalitatívnu, alebo ináč nazývanú aj funkčnú, je do veľkej miery závislá na štruktúre profesných a mocenských vzťahov.
Kvantitatívna flexibilita mení charakter zamestnávania.
Kvantitatívna flexibilita je potreba tak upraviť počet zamestnancov, alebo množstvo odpracovaných hodín v priamej úmere na zmenu platu, ako si to vyžadujú potreby výroby. Je to potreba disponovať s množstvom pracovníkov tak, aby ich zamestnávateľ mohol v prípade potreby prepustiť. Spôsobuje nestálosť zamestnaní na trhu práce a potrebu najímať pracovníkov na sekundárnom trhu práce.
Cieľom kvantitatívnej flexibility je prispôsobiť množstvo práce potrebám pro¬dukcie. To sa dá dosiahnuť tromi rôznymi spôsobmi.
■ Slobodne zamestnávať a prepúšťať. Je to prvý typ kvantitatívnej flexibility. Spočíva v možnosti slobodne zamestnávať a prepúšťať. Cieľom je potom predovšetkým uľahčiť proces prepúšťania z práce.
■ Dočasné subdodávky či pracovné sily. Je to druhý typ kvantitatívnej flexibility. Znamená presunutie jednej časti produkcie na subdodávateľov, alebo na dočasne najaté sily.
■ Pružná modifikácia pracovnej doby. Je to tretí typ kvantitatívnej flexibility. Týka sa pracovnej doby. Ide o možnosť najrôznejšími spôsobmi modifikovať pracovnú dobu v závislosti na potrebách podniku (práca na čiastočný úväzok, sezónne práce, presčasy atď.).
Podniky v súčasnosti považujú kvantitatívnu flexibilitu za nutný predpoklad k tomu, aby boli schopné reagovať na zmeny v dopyte. Kvantitatívna flexibilita spôsobuje, že sa charakter práce mení a práca sa stále častejšie stáva nestálou. Mení sa pracovná doba, vznikajú dočasné pracovné miesta a zvyšuje sa riziko prepustenia, čím sa destabilizuje cely pracovní trh. To tiež vedie ku zhor¬šovaniu sociálnych podmienok a k zanikaniu normy typického zamestnania (téma 78).

Žádné komentáře:

Okomentovat