Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Náboženské hodnoty nikdy nie sú jediným faktorom zmeny

Náboženské hodnoty nikdy nie sú jediným faktorom zmeny. Na základe skutočnosti ktorú Weber dokázal vieme povedať, že kresťanský hodnotový systém je naklonený k sociálnym zmenám a aktívne ich motivuje a podporuje. No nemôžeme povedať, že vplyv náboženských hodnôt by bol iba jediným faktorom sociálnym zmien, alebo že by bol hlavným faktorom, hlavnou príčinou sociálnych zmien, alebo hoci i len samotného rozvoja kapitalizmu.
Podiel náboženstva na vzniku kapitalizmu nie je možné kvantifikovať, ale príklady, ktorými Weber podkladá svoju tézu, jasne dokazujú, že tento faktor nemožno podceňovať.
Už Weber si bol vedomý, že vznik kapitalizmu bol ovplyvnený celým radom iných javov a faktorov. No podľa neho nie je možné opomenúť prvok či faktor náboženstva na vplyv sociálnych zmien (čo urobil Marx).
Poznámky
Historický kontext Weberových tvrdení. Napriek jednému dokázateľnému prepojeniu a vzťahu medzi náboženskými hodnotami a rozvojom kapitalizmu musíme povedať, že táto interakcia je podmienená konkrétnymi a lokálnymi podmienkami a historickým kontextom.
Za iných okolnosti by tento vplyv bol možno menší, alebo menej výrazný. Vznik moderného kapitalizmu je zasadený do historického obdobia, keď bol pro¬blém náboženstva v Európe veľmi pálčivý. Nastal proces reformácie a následne protireformácie. Katolícka cirkev reagovala na rozvoj protestantizmu protireformáciou, ktorá usilovala o posilnenie vplyvu Cirkvi zvýrazňovaním samotných hodnôt jednotlivých náboženstiev. Vytvárajú sa silné náukové rámce a príležitosti vysvetľovať a presadzovať náboženské pravdy pre lepšiu orientáciu ľudí.
A tak nastala aj istá rivalita náboženských vplyvov pri ktorých nezriedka dochádza i k vojnám medzi prívržencami obidvoch táborov (bývalá Juhoslávia moslimovia kontra pravoslávni kresťania). V takých situáciách sú náboženské princípy a z nich vychádzajúca morálka vnímané a prijímané ľuďmi s ďaleko väčšou intenzitou, ako forma osobného vyznania, ako protest proti iným tendenciám, ako forma jednoty okolo istých ideálov alebo istej ideológie.
Weber teda študoval vplyv konkrétnych náboženských hodnôt na duchovný svet podnikateľov v dobe, keď boli protestantské hodnoty presadzované obzvlášť intenzívne, ako odpoveď na katolícku protireformáciu.

Žádné komentáře:

Okomentovat