Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Forma všeobecnej vedy, alebo filozofie

Práve zadefinovaná forma ideológie, je najmenej aktívna pri sociálnych zmenách v spoločnosti. Nemá politické a ekonomické ambície. Ide viac o zjednodušený filozofický systém spoločenských hodnôt z dôvodu aby im ľudia rozumeli. Tým sa stavajú akoby filozofickým podkladom istého konkrétneho presvedčenia istej sociálnej skupiny, alebo aj celých sociálnych celkov spoločnosti.
Definícia – Filozofický základ politických subjektov a tried. Ideológiu môžeme chápať ešte iným spôsobom.
Je to systém idei a presvedčení, ktoré sa stávajú filozofiami na ktorých stojí spoločenský život konkrétnych spoločenstiev, alebo jednotlivých spoločenských tried.
Jednoducho by sme to vyjadrili, že je to akoby „svetonázor“, filozofický základ konkrétnych spoločenských tried, alebo skupín.
Táto ideológia má za úlohu vysvetľovať svet a spoločnosť určitým špecifickým spôsobom, ktorý konkrétnym skupinám vysvetľuje prečo a ako konať a aby to bolo v súlade s ich životnými potrebami a materiálnymi záujmami. Ideológiu môžeme označiť za systém, pretože v jej rámci sú ideí zorganizované do jedného celku a to spôsobom, ktorý pôsobí vedecky. Je to teda vedecký systém istej filozofickej doktríny ako základu presvedčenia istej sociálnej skupiny.
Táto forma ideológie má väčší vplyv na sociálne zmeny ako prvá úroveň chápania ideológie. Ide o ideologické zastabilizovanie niektorých sociálnych vrstiev.

Žádné komentáře:

Okomentovat