Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Demografia a sociálna zmena

1.4. Demografia a sociálna zmena
Demografický vývoj považuje Émile Durkheim za faktor, ktorý umožňuje vysvetliť dlhodobé sociálne zmeny. Prírastok obyvateľstva a jeho sociálna aj lokálna štruktúra ovplyvňujú celú spoločnosť - (potrebu škôl, rast zamestnanosti, produktivitu podnikov apod.).
Nárast populácie je podľa jeho názoru príčinou prehlbovania deľby práce a civilizačného pokroku.
Durkheim vysvetľuje prehĺbenie deľby práce zvýšením hustoty zaľudnenia. Prechod od tradičných spoločnosti k moderným (téma 11) E. Durkheim vysvetľuje prehĺbením deľby práce. Faktorom, ktorý stojí na začiatku týchto dlhodobých premien, je podľa neho demografický vývoj. S rastom popu¬lácie sa totiž zvyšuje hustota zaľudnenia (pomer medzi počtom obyvateľov a roz¬lohou nimi obývaného územia), v dôsledku čoho sú ľudia nútení sa viac špecializovať vo svojich činnostiach.
Zvýšenie hustoty zaľudnenia je tiež príčinou zvyšovania morálnej kvality: spôsobuje nie len znásobenie počtu vzájomných medziľudských interakcií, ale i zmenu ich charakteru. Interakcie sa zintenzívňujú a ich stále dôleži¬tejším aspektom sa stáva morálka. Prehlbovanie deľby práce a zvyšovanie hustoty obyvateľov tak vedú k vzniku civilizácie, charakterizované vysokou morálnou, ekonomickou, sociálnou a kultúrnou úrovňou.
Preto podľa Durkheima je zvyšovanie demografickej hustoty príčinou civilizačného pokroku.
Demografia – využitie k iným sociologickým analýzam.
Moderná sociológia odmieta považovať demografický vývoj za jediný faktor ovplyvňujúci sociálnu zmenu. Tieto ukazovatele však neodmieta. Bežne s nimi pracuje a spája ich s ďalšími faktormi a používa ich predovšetkým pri formulácií teórií stredného dosahu a kombinuje ju s inými metódami. Zo samotných demografických výstupov sa nedá jednoznačne a v krátkodobom horizonte hovoriť o tak výrazných vplyvoch ktoré podstatne menia spoločnosť a sú výraznými faktormi sociálnych zmien.

Žádné komentáře:

Okomentovat